U NEČEMU SMO DOBRI

HRVATSKA NAJUSPJEŠNIJE NAPLAĆUJE PDV: Prema ovim brojkama, Ministarstvo dosta dobro zgrće kune u državnu blagajnu

Države Europske unije u 2015. nisu naplatile ukupno 152 milijarde prihoda od poreza na dodanu vrijednost zbog čega je potrebna hitna reforma sustava, priopćila je Europska komisija.

Najveće manjke prihoda od PDV-a prijavile su Rumunjska (37,2 %), Slovačka (29,4 %) i Grčka (28,3 %). Najmanji manjci zabilježeni su u Španjolskoj (3,5 %) i Hrvatskoj (3,9 %). Ako se promatra u apsolutnim iznosima, najveći manjak od 35 milijarde eura ima Italija.

“Države članice ne bi smjele prihvaćati tako strašne gubitke prihoda od PDV-a. Komisija podupire nastojanja da se poboljša naplata PDV-a u EU-u, ali treba imati u vidu da su današnja pravila o PDV-u sastavljena 1993. i zastarjela. Uskoro ćemo predložiti reformu pravila o PDV-u za prekogranične prodaje. Naša će reforma omogućiti smanjivanje prekograničnih prijevara povezanih s PDV-om za 80% i vratiti državama članicama taj novac, koji im je nasušno potreban”, izjavio je povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici navodeći kako će sveobuhvatna reforma sustava koju predlaže EK stići u listopadu.

Iako su države članice već poduzele korake kako bi smanjile manjak prihoda od PDV-a, najbolji je način za zaštitu budućnosti jedinstvenog tržišta moderniziracija sustava PDV-a i njegova prilagodba na temelju problema izazvanih prijevarama velikih razmjera. Reforma današnjeg sustava PDV-a trebala bi također olakšati razvoj jedinstvenog digitalnog tržišta i dopuniti program koji je Komisija pripremila kako bi uspostavila pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u EU-u.

Godišnji manjak prihoda od PDV-a zbog prekograničnih prijevara u EU-u iznosi 50 milijardi eura. Novi bi sustav trebao prekogranične prijevare smanjiti za 80 posto.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr