Evo koliko radnika još radi, a ne prima plaću i doprinose

Nakon što je 1. svibnja na snagu stupio zakon kojim se poslodavcima brani isplata plaća prije nego se isplate doprinosi za zdravstveno i mirovinsko, zbrajaju se i prvi rezultati te mjere. Po podacima, broj radnika koji rade bez plaće se prepolovio.

Po podacima Ministarstva financija koje je objavio Dnevnik Nove TV, na početku mjeseca, prije primjene zakona, 205.711 radnika radilo je, a da im poslodavci nisu isplatili plaću. Krajem mjeseca brojka se promijenila, te je 122.451 radnik počeo dobivati plaću s uplaćenim doprinosima. Ukupno je riječ o svoti od 113.581.151 kunu koje su poslodavci uplatili u mirovinski i zdravstveni fond.

No, 83.431 radnik u ovome trenutku radi, ali poslodavci im nisu isplatili plaću ni doprinose. Nadalje, krajem svibnja je tvrtki koje nisu plaćale doprinose bilo 45.711. U petak bi trebala izaći nova lista poslodavaca koji ne isplaćuju doprinose radnicima.

Također, dosad je ispisano 247 postupaka naplate, što znači da su u postupku blokade žiroračuni tvrtki takvih poslodavaca kako bi im se naplatili mirovinski i zdravstveni doprinosi za radnike.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr