5 mjeseci bez kune: Radnici napuštaju opasni pogon?

Policija je zapriječila put radnicima koji su na Markov trg krenuli tražiti otkaze – isplatu svojih plaća i otpremnina. Poručeno im je da čekaju, ali nakon sedam mjeseci, potpuno osiromašeni i zaduženi, nemaju strpljenja. Prijete napuštanjem opasnih materijala u pogonu.

“Želimo otkaze, svoje plaće i otpremnine”, poručio je, zaustavljen kordonom policije, vođa prosvjeda radnika DIOKI-ja Bojan Kovačić. On nije primio plaću već pet mjeseci, a kolege iz Dina petrokemije nisu primili sedam plaća. Nepovoljan rasplet pregovora s Vladom bi, najavljuju nezadovoljni radnici, mogao imati ozbiljne posljedice za okoliš.

“Želimo da se ovo riješi. Neka nas pošalju na burzu da možemo organizirati svoj život. Posuđujemo novac od braće i sestara. Pa neće moja rodbina kreditirati DIOKI! Mene košta gorivo da dođem na posao, košta me sendvič. Neka nas zovu natrag kad pronađu strateškog partnera. Pa ne mogu nas više tjerati da tamo volontiramo, nemamo za kruh!”, kaže Kovačić.

Prosvjed radnika DIOKI-ja počeo je jutros prilično burno. Nakon što su se okupili na glavnom zagrebačkom trgu, uputili su se prema Markovu trgu. Došlo je do naguravanja s policijom pred Kamenitim vratima, no ubrzo se ispostavilo da je pomutnju napravio provokator.

http://www.youtube-nocookie.com/v/6VoGToBhCFc?version=3&hl=en_US
Nakon što se gužva nakon par minuta raščistila, ispostavilo se da se ‘profesionalni’ prosvjednik Ivan Pernar odlučio priključiti i prosvjedu radnika DIOKI-ja.

Nije posve jasno kako je pred Kamenitim vratima završio na tlu, ali minutu nakon toga policija je propustila radnike koji traže isplatu svojih plaća prema zgradi Vlade, odnosno Markovu trgu.

Radnici bijesni i na sindikalce

No, sve je bilo mirno svega nekoliko metara. Policija je tristotinjak radnika zaustavila odmah iznad Kamenitih vrata, kod donjeg ulaza u zgradu Sabora, i u tijeku su pregovori kako dalje. Stiglo je i 20-ak interventnih policajaca koji su “pozdravljeni” zvižducima.

Radnici su, između ostalog, bijesni i na sindikalce, pa se Krešimir Sever morao braniti od njihovih verbalnih napada.

”Moja bi unuka bolje vodila pregovore s Vladom nego što vi to činite”, rekao mu je jedan od prosvjednika.

Radnici nose transparente s natpisima: “Mi samo želimo raditi, tražimo li previše?”; “Spasite DIOKI!: Političari, je*ete li išta osim nas?”; “Želim raditi, tko će hraniti moju djecu?”

Jedan od radnika upitao je: “Zašto sam se valjao po onom slavonskom blatu, da me ovi je*u?”

Nešto prije 11 sati policijskom osiguranju prosvjeda pridružilo se i dvadesetak pripadnika interventne policije. Radnici još uvijek nisu ‘pripušteni’ na Markov trg. Kako doznaje Danas.hr, prosvjednici nisu dobili dozvolu za prosvjed na Markovu trgu već samo na Trgu bana Jelačića.

‘Pregovori’ propali, radnici će napustiti pogon!

Četvorica predstavnika radnika zaputila su se u zgradu Vlade gdje bi ih trebao primiti ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. No, nakon sat vremena napustili su Banske dvore razočarani i razišli se kućama.

“Rekli su nam ‘čekajte, čekajte, čekajte, prodajte zemlju ako imate'”, prepričava nam Kovačić iz stožera za obranu DIOKI-ja. Navodi da će se sutra odlučiti o pogonu na zagrebačkom Žitnjaku.

“Sutra imamo sastanak zbora radnika i vjerojatno ćemo napustit pogone. Pa neka se onda gospoda Milanović i Čačić brinu o zaštiti okoliša. Imat će puno posla i civilna zaštita. Mi po zakonu, nakon sedam mjeseci neisplate plaća imamo i pravnu osnovu da ne dolazimo na posao”, nastavlja.

“Razišli smo se. Nema smisla dalje. Nitko se od resornih ministara nije udostojio doći, uvijek se pojavljuju neki zamjenici. Tražili smo razgovor s premijerom. Ali njega ne zanima 800 ljudi i petrokemija. Sukob s policijom nam ne treba, niti da nam razbiju glavu”, kazao je Bojan Kovačić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr