NIJE SVE CRNO

NE OČAJAVAJTE, NIJE SVEMU KRAJ: Sada, kada ste izgubili posao, možete uživati ovih 7 blagodati

Moralo se dogoditi, u ovoj gospodarskoj situaciji s visokom nezaposlenošću nije bilo razloga misliti da ći i vaša firma biti imuna na gospodarske probleme, piše Cracked.

Učinili ste sve najbolje što ste mogli kako bi pokazali da vrijedite vašoj tvtrki, ali došlo je vrijeme za otkaze (ili za samo jedna otkaz, koji je pogodio baš vas), te se ponovo morate sami snalaziti.

HRVATSKI PARADOKS: Na burzi je 290.000 nezaposlenih, a poslodavci traže uvoz 5.000 stranih radnika

Ali čak i sada u ovom najmračnijem, najdepresivnijem trenutku, postoji i svjetlija strana vaše situacije. Ono što bi moglo biti uništavajuće iskustvo, koje će vas ostaviti beživotnim i ogorčenim, moglo bi imati i svjetliju stranu.

Dolje smo naveli neke blagodati osobe koja je protiv svoje volje nezaposlena. Nadamo se kako će vam ovo pomoći da nastavite sa svojim životom, ili barem da prestanete provoditi noći u suzama.

7. Nema više svakodnevnog putovanja na posao

putovanje na posao, javni prijevoz
Gužve, zastoji, kašnjenja – što je to?Foto: Mike Watson Images/Thinkstock

Bilo autom, autobusom ili gužvajući se u tramvaju, svakodnavno putovanje na posao i natrag jednostavno je prestrašno. Možda djeluje kao mala stvar, ali ako se više ne morate brinuti o zastojima, kolonama, ili osobama u javnom prijevozu koje baš i ne obraćaju previše pažnje na osobnu higijenu, dan će vam biti znatno bolji.

Što možete sada raditi: pretvarajte se kako je vaš krevet auto, pa krenite na svakodnevno višesatno putovanje u zemlju snova.

6. Oslobodite se stresa

cheering woman open arms under sunrise on beach
Nema više nervoze povezane s poslomFoto: lzf/Thinkstock

Kao što zna svatko tko je bio na godišnjem odmoru, treba proći neko vrijeme nakon što ste prestali raditi da se stvarno počnete opuštati. Vikendi obično nisu dovoljni. Tako da će vam ovaj kratkoročan proces restrukturiranja vaše karijere (od sada ćemo to tako zvati) pružiti savršenu mogućnost da napokon uspijete spustiti svoj krvni tlak.

Dok vaši bivši kolege vrište prepuni stresa, vi ćete se opustiti s kompletnom kolekcijom svih sezone neke glupe TV serije iz vašeg djetinjstva… napokon na miru.

Ili možda možete i otputovati. Putovanja su jedan od najučinkovitijih načina da sakupite nova iskustva. A brojna su istraživanja pokazala kako nova iskustva usrećuju ljude i čine ih zadovoljnijim sa životom, dok vi sada napokon imate vremena za to.

Što možete sada raditi: izaberite mjesto na kojem niste nikada prije bili, i odite tamo. Ako nemate novca za putovanja, jednostavno pročitajte neku dobru knjigu, ili čak i lošu, sada imate vremena i za to.

5. Hobiji

grnčarstvo, hobi
Pri odaberu hobija ne smijete zaboraviti njihovu financijsku stranu. Ipak ste ostali bez redovitih prihodaFoto: Ingram Publishing/Thinkstock

Nitko ne odrasta sanjajući kako će jednoga dana postati službenik za unos podataka. Ustvari, trebali bi imati stvarno nesretno djetinjstvo da bi kao dijete uopće i znali što je to. A opet, upravo ste to radili 40 sati tjedno (ili oko 10 sati tjedno, ako ćemo iskreno o svom onom vremenu provedenom na ‘provjeravanju e-maila’). I tako sada kada imate sve to vrijeme ne utrošeno na unošenje podataka, trebali bi ga iskoristiti za ono što vas stvarno zanima.

Što možete sada raditi: s obzirom na nediostatak prihoda, preporučuje se da se orjentirate na vaše jeftinije interese, poput meditacije, dugih šetnji ili prikupljanja kamenja zanimljivih oblika. Ako nemate takvih interesa, možda bi trebali biti malo realističniji.

4. Ne trebaju vam hlače

Čovjek u ručniku na telefonu
Samo opušteno…Foto: boggy22/Thinkstock

Nošenje hlača (tj. hlača ili suknje/haljine, ako ste žensko) važan je dio društvenog ugovora. One služe za prekrivanje nekoh od najgorih dijelova muškaraca, i najboljih dijelova dama, te samim tim omogućuju društvu da se fokusira na obavljanje važnih stvari. Ali kako vi ionako više niste dio društva, možete slobodno ignorirati sve one probleme koji dolaze s nošenjem hlača.

Probleme poput toga da ih morate čistiti, oblačiti, svlačiti, a da niti ne spominjemo situaciju kada shvatite da vam je rasporak ostao otvoren nako što ste se vratili iz zahoda.

Što možete sada raditi: slobodno možete nositi samo gaće, ili ručnik, kilt, ili se jednostavno prepustiti vjetru.

 

3. Odigrati sve video igre koje ste propustili

žena igra video igre
Napokon ćete prijeći i sve tajne leveleFoto: pixinoo/Thinkstock

Znate li kome će sve biti bitno to što ste prošli sve HALO igre na legendarnoj težini? Nikome. Ali vi ćete znati. Tijekom svakog intervjua za posao ili prvog izlaska na koji budete išli do kraja svog života, znati ćete koliko ste dobri u HALO-u, i ta vam samouvjerenost… neće apsolutno ništa značiti, da budemo iskreni.

Ali opet, sigurno biste izgledali sjajno na svome Xbox Live profilu. To barem znači nešto… Da, možda je ipak bolje da se držite što dalje od video igara.

Što možete sada raditi: definitivno ne igrati video igre. Probuditi ćete se nekih osam mjeseci kasnije, bez posla, ali s tisućama novih uvreda za ljude koji su loši u video igrama, kao i dubokom tugom.

2. Samopoboljšanje

Debeli čovjek u teretani
Napokon imate vremena da poradite na sebiFoto: Digital Vision./Thinkstock

Ovo zvuči kao dosta ‘prazan’ savjet, ali saslušajte nas na trenutak. Zamislite da posvetite svo vrijeme koje ste provodili na poslu, nekih 40 sati tjedno, tome da sami sebe učinite boljom osobom. Slijedeći takav režim, nakon nekoliko mjeseci nezaposlenosti pretvoriti ćete svoje do nedavno mlohavo tijelo u ono čiste energije, i postati zraka koja vodi čovječanstvo u bolju budućnost.

Što možete sada raditi: vi sami najbolje prosuđujete vaše vlastite snage i slabosti, tako da ste u najboljem položaju da odlučite u kojim područjima zaslužujete potencijalno poboljšanje.

Ali možda ste i nemaštoviti blento. U tome slučaju, evo nekoliko ideja za početak: krenite u teretanu, naučite neku novu vještinu, poput gatanja ili proricanja budućnosti, Navedite vaše podjednako blentave prijatelje da vam daju 200 kuna kako bi im prorekli budućnost.

1. Promjena karijere

rad u uredu, registri
Zavolite karijeru koju trebate, a ne obrnutoFoto: ferrerivideo/Thinkstock

Period nezaposlenosti dobro je vrijeme da procijenite što ste sve bili radili te što biste voljeli raditi. Imati karijeru koja se poklapa s vašim interesima sjajan je način da budete zadovoljniji sa životom. Ne da niste i prije bili zadovoljni sa svojim životom, napokon, imati dovoljno novca za redovitu hranu zasigurno je zadovoljavajuće, barem na strogo biološkom stupnju.

Ali s pravom karijerom možete imati i psihološko zadovoljstvo, što sigurno vrijedi nešto.

Što možete sada raditi: na primjer, recimo da ste oduvijek željeli raditi sa životinjama. Možete sad naivno pretpostaviti kako biste trebali potražiti neki posao u vezi životinja, ali u stvari – trebali biste jednostavno odustati. Mislim stvarno, u tome jednostavno nema novca.

Umjesto toga, uvjerite sami sebe kako ste oduvjek voljeli raditi s poreznim obrascima. Pronađite ogledalo, stanite pred njega i kažite sami sebi kako želite procesirati porezne formulare. Učinite to 800 puta na sat, tri puta dnevno. Možda zvuči ludo, ali ako se malo pozabavite matematikom, vidjete ćete da je to samo oko 14 puta u minuti, što nije tako teško.

Nakon što to napravite, sve što morate napraviti je pronaći gdje ste ostavili hlače, otići na par intervjua za posao i evo – ponovo ste natrag u ljudskome društvu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr