Muškarci imaju više slobodnog vremena od žena

Međunarodno istraživanje je pokazalo da muški spol ima u prosjeku više slobodnog vremena od žena koje moraju puno više raditi kako bi osigurale egzistenciju.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) je provela istraživanje o jednakosti rada između spolova u najbogatijim zemljama na svijetu.

Studija je objavljena povodom međunarodnog Dana žena, a njeni rezultati pokazuju da su čak i u najrazvijenijim državama žene u nepravedno podređenom položaju u odnosu na njihove muške kolege.

“Muškarci generalno troše više vremena na slobodne aktivnosti od žena.” naveden je glavni zaključak istraživanja.

Talijanski muškarci su uvjerljivo prvi u nesrazmjeru slobodnog vremena među spolovima tako da dnevno imaju čak 80 minuta više slobodnog vremena od Talijanki. Na drugom mjestu su Belgijanci koji provode 50 minuta više od žena izležavajući se pred televizorom, baveći se sportom, ili u izlascima s prijateljima.

Velika Britanija (38 min), Francuska (33 min više) i Njemačka (32 min) slijede u nizu, a znanstvenici upozoravaju da se vlade i razvijenih zemalja moraju ozbiljno pozabaviti s problemom diskriminacije žena.

U zemljama članicama OECD-a 62 posto radno sposobnih žena ima posao, a u prosjeku zarađuju petinu manje od muškaraca na istim pozicijama.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr