Mržnja na sudu

U ponedjeljak je u Cour d’Aleneu u američkoj saveznoj državi Idaho počeo proces kojeg je američka organizacija za borbu protiv militantnih grupa “The Southern Poverty Law Centar” povela protiv zloglasne skupinem “Arijevski narod” i njihovog vođe Richarda Butlera

Parnica je potaknuta incidentom iz 1998. kada su Victoria Keenan i njen sin bili metom napada “arijevaca”. Naime, dok su slučajno prolazili pokraj okupljenih članova zloglasne organizacije njihov automobil je ispuštao čudne zvukove. Članovi organizacije “Arijevski narod” krivo su protumačili da se radi o oružanom napadu na njihov centar u Idahu i nakon presretanja automobila, žena i njen maloljetni sin brutalno su napadnuti. Iako su dvojica napadača osuđeni zbog napada, u ime gospođe Keenan i njena sina, podignuta je tužba protiv cijele organizacije zbog širenja mržnje koja je dovela do njihova ozljeđivanja. Odvjetnici koji ih zastupaju iz američke su neprofitne organizacije za borbu protiv militantnih grupa “The Southern Poverty Law Centar”. Oni se nadaju kako će bankrot natjerati zloglasnu “arijevsku” organizaciju na odustajanje od održavanja kampa koji je postao simbolična prijestolnica američkog pokreta bijelokukuljaša.

Vođa “arijevaca” Butler tvrdi da je na djelu “marksističko-židovsko-antikristovska urota koja smjera namještenim sudskim postupkom onemogućiti rad male kršćanske udruge”.

Slične parnice već su se vodile na američkim sudovima. Tako je 1990. grupa pod imenom Aryan Resistance morala platiti 12,5 milijuna USD nakon što je njihov član ubio studenta iz Etiopije. Da bi platili odštetu, organizacija je morala prodati sve svoje nekretnine, a njihov vođa Tom Matzeger je ostao bez obiteljske kuće.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr