Međunarodni tjedan dojenja

Međunarodni tjedan dojenja od 1 do 7 kolovoza obilježava se kako bi roditelji shvatili važnost prirodnog načina ishrane novorođenčeta. Više od samih zdravstvenih ustanova u potpori dojenju pomaže Unicefov dojiteljski Web-page.

Ovogodišnji tjedan dojenja posvečen je povečanju svjesnosti o prednostima prirodne prehrane djeteta, tj dojenja u odnosu na prehranu tvorničkim preparatima koji nikada u potpunosti ne mogu zamjeniti kvalitete majčinog mlijeka.

Prema službenim Unicefovim podacima Hrvatska zauzima treće mjesto u svijetu po rasprostranjenosti zdravog odnosa prema dojenju, a ispred nas su samo Švedska i Norveška.

Ipak postoji bojazan da je takav odnos produkt loše financijske situacije i novčanih a ne zdravstvenih prednosti prirodnog načina dojenja. Zato borbu za svijest o prirodnom dojenju nikako ne treba prekidati.

Svijetski negativni trend u odnosu javnosti prema dojenju u hrvatskoj se najviše odrazio u gradovima Splitu i Zagrebu što je pokazatelj da hrvatska djelomično još nije prošla fazu trenda “modernih nedojilja” zbog ljepših grudi koje su zapadne zemlje prošle u završnoj fazi visoke urbanizacije.

Hrvatska još uvjek nije potpisnik međunarodne deklaracije “Inoccenti” o zabrani reklamiranja supstituta majčinog mlijeka.

Buduće se u našim zdravstvenim ustanovama tjedan dojenja ne obilježava na poseban način največu brigu o promociji zdravog početka života preuzeo je Unicef.

Unicef djeluje putem grupa za potporu dojenju u kojima sudjeluju aktivne majke dojilje a kao sredstvo za odnose sa širom javnošču osim biltena organiziran je i Web site na adresi www.breast-feeding.hr.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr