Lažni kontrolori leta

Britanska zračna luka je u vanrednom stanju pojačane sigurnosti. Razlog alarmantnog stanja su lažni radio hakeri koji pilotima daju krive upute o slijetanju aviona

Prema izvještaju The Sunday Timesa ove godine je u Velikoj Britaniji dojavljeno 20 pogrešnih uputa pilotima, a samo u posljednje dvije godine broj lažnih dojava se povećao od svega tri godišnje (1998.) na dvadesetak.

Najsvježiji primjer pruža nenadano slijetanje aviona u zračnu luku East Midlands Airport prošlog mjeseca. Lažna dojava je uočena tek kada je pravi kontrolor leta primijetio da se članovi posade obraćaju nekoj drugoj osobi.

Richard Dawson ? predsjednik Udruženja kontolora leta kaže da se avionske kompanije do sada nisu dovoljno angažirale oko problema lažnih instrukcija i njegova rješavanja. Glavni razlog popularnosti ove igre koja spada u kriminalne radnje je relativno jeftina oprema odašiljača koja se može nabaviti već za 300 funti, a budući da su hakeri većinom mobilni teško im je ući u trag.

Da bi se prekinule igre lažnih dojava zračne kampanje će morati uvesti posebne mjere sigurnosti u koje spadaju novi sistemi odašiljanja poruka te pojačane sigurnosne mjere prilikom prodaje radnih instrumenata.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr