VELIKA POČAST: / Omot prvog Arsenovog albuma u zbirci slavnog njujorškog muzeja MoMA

Image
Foto: Zvonimir Golob

Čuveni njujorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) odlučio je da uvrstiti u svoju zbirku omot prvog studijskog albuma Arsena Dedića "Čovjek kao ja" iz 1969. godine.

19.8.2015.
17:01
Zvonimir Golob
VOYO logo

Omot albuma koji se smatra jednim od najboljih diskografskih ostvarenja na ovim prostorima dizajnirao je Mihajlo Arsovski, jedan od pionira domaćeg grafičkog dizajna, koji je u to vrijeme bio grafički urednik prvog hrvatskog glazbenog časopisa Pop Express.

Obavijestili ga tri dana prije smrti

Kako prenosi portal SeeCult, voditelji MoMa-e o svojoj su odluci pismom obavijestili Dedića 14. kolovoza, tri dana prije njegove smrti. Pismo mu je poslano posredstvom Mirka Ilića, čuvenog grafičkog dizajnera i ilustratora koji živi i radi u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustos Odjela za arhitekturu i dizajn MoMA, Martino Stierli, u pismu Dediću naveo je da ga "s velikim zadovoljstvom obavještava kako je Komisija za akvizicije Odjela za arhitekturu i dizajn MoMA-e odlučila uvrstiti u svoju kolekciju omot albuma 'Čovjek kao ja' (A Man Like Me)".

Image
Foto: PIXSELL/Večernji list, Marko Lukunić
Image
Foto: PIXSELL/Večernji list, Marko Lukunić

Kustos MoMA-e oduševljen omotom

Stierli je usto izrazio oduševljenje što će se u zbirci MoMA-e naći to "izuzetno djelo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo je Ilić objavio na svom Facebook profilu čestitajući Arsovskom, a naročito Dediću što je prihvatio "tako divan i nekonvencionalan dizajn" za omot svoga albuma.

Na internetskim stranicama MoMA-e zasad još nije dostupna fotografija omota, ali su navedeni podaci da je uz autora albuma Dedića i autora omota Arsovskog, omot fotografirao pokojni hrvatski pjesnik Zvonimir Golob.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Mihajlo Arsovski
Image
Foto: Mihajlo Arsovski

Divan i nekonvencionalan dizajn

Arsovski je na omotu albuma kombinirao Dedićeve fotografije iz različitih razdoblja njegovog dotadašnjeg života (debitantski album objavio je kao 31-godišnjak), ali je uklopio i lica umjetnika koji su tada utjecali na njega poput talijanskog kantautora Gina Paolija.

Na omotu se, među ostalima, nalazi i fotografija Dedića iz tinejdžerskih dana kada je skupa s ocem i starijim bratom bio član šibenske gradske glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo