TOP 5 / knjiga po izboru poznatih

Kako ne biste i iduće godine bezglavo lutali policama i posezali rukom za prvim naslovom koje vam se učini imalo zanimljiv, angažirali smo poznate da biraju umjesto vas.

28.12.2009.
17:19
VOYO logo

Antonio Nuić, Aleksandar Antić, Nina Violić, Maja Sever i Ida Prester odabrali su za vas štiva koja, ako ste ih ignorirali u 2009., u godini pred nama nikako ne biste smjeli propustiti.

Koje su to knjige koje su ih oduševile ili rasplakale, naslovi koji su ih nasmijali ili emotivno ispraznili i za čijim će stranicama uvijek iznova rado posegnuti? Što su ponudili pred kulturnim izazovom 2009. i čime će vas osvojiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saznajte njihove favorite i birajte 'kako vam drago'...

Antonio Nuić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Krleža - Mnogopoštovanoj gospodi mravima Ovo je knjiga intervjua koje je s Krležom 1980. napravio srpski novinar Miloš Jevtić. Krleža govori o svemu, o jeziku, o književnosti, o umjetnosti, o politici, o odnosima između Hrvata i Srba, o bližoj i daljoj povijesti... Nevjerovatno pametno i inspirativno. U odgovorima se često mogu naći dijelovi iz Krležinih djela. Mladen Dolar - O škrtosti Filozofski eseji u kojima Dolar, priznati slovenski filozof, pronalazi figure škrtosti, prije jako čest motiv u književnosti, u današnjem društvu i povezuje ih s pohlepom potrošačkog društva. Gregory David Roberts -Shantaram Naoružani pljačkaš, ovisnik o heroinu, bjegunac iz zatvora, suborac afganistanskih mudžahedina, glumac u bolivudskim filmovima, krivotvoritelj... Sve je to bio i sve je to u ovoj knjizi opisao G.D Roberts. Knjiga ima oko 900 strana. To ne bi bio važan podatak da nije jedne činjenice. Knjiga je naime pisana u indijskom zatvoru i čuvari su dva puta oduzimali i uništavali skoro gotove rukopise. Treći put je Roberts uspio sačuvati rukopis i objaviti ga po izlasku iz zatvora. Aravind Adiga - The white tiger Beskrajno duhovita i dokumentaristički nemilosrdna slika Indije i Bombaja. Knjiga je 2008. primila nagradu Booker. Odličan roman. Gaylyn Studlar i Matthew Bernstein -John Ford made westerns Studija o radu, socijalnom i kulturološkom značenju filmova Johna Forda, jednog od najvećih redatelja ikad i redatelja meni možda i najdražeg filma Čovjek koji je ubio Liberty Valancea.

Aleksandar Antić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

David Mitchel - Atlas oblaka Preporuka za sve koji vjeruju da je sve povezano na nama nepojmljiv način i da je priča na papiru stvarnost jednako stvarna kao i naša. 8 fantastičnih priča isprepletenih u orkestralnu kompoziciju. Orhan Pamuk - Snijeg Velika priča o poeziji, velikoj ljubavi i maloj revoluciji. Orhan Pamuk je veliki majstor, fascinira način na koji uspijeva pomiriti surovu realnost i sanjarenje. Tom McCarthy - Ostatak Ovo je suludo, nadrealno i hipnotično. glavni lik se budi iz kome, ima amneziju, zna samo da mu je nasred ceste usred bijela dana pao na glavu komad tehnologije zbog čega dobije odštetu od osam i pol miliona funti. i onda kreće ludilo pa se štošta čovjek zapita. Hans Küng - Katolička crkva - kratka povijest Kratka povijest katoličke crkve iz pera velikog teološkog autoriteta, svećenika i profesora, autora brojnih knjiga, između ostalog i voditelj projekta Deklaracija o svjetskoj etici iz 1993. godine. svojevremeno bliski suradnik pape Ivana XXIII, da bi mu kasnije kongregacija za nauk vjere oduzela dozvolu za predavanje teologije zbog njegove radikalne kritike crkvenih struktura. Terry Eagleton - Sveti teror Jedan od najistaknutijih teoretičara kulture ovdje piše o srodnosti između terora i sakralnog. iulustrirajući to brojnim mitološkim, filozofskim i literarnim mjestima zapadne kulture tumači kako teror počinje kao religijska ideja

Nina Violić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeffrey Eugenides - Drugi spol Nakon Franzena prvi veliki suvremeni klasik koji me je prikovao za trosjed dok ga nisam progutala i onda naravno mjesecima živjela kao pridruženi član voljene obitelji Eugenides. Malcom Gadwell - Izvan prosjeka Knjiga koja mi je na britak jednostavan i duhovit način promijenila mišljenje o tako zvanim Bogom danim genijalcima David Nicholls - Glumac na čekanju Urnebesno zabavan roman o luzeru kojem nikako ne uspijeva zaigrati na daskama koje život znače, na tragu humora kakvog smo naučili od Rickya Gervaisa Zdenko Mesarić - Garaža Okrutan, mračan, na prvi pogled realističan, ali kako se priča raspliće sve nadrealniji i bolesniji roman o klincu kojeg otac tjera da se bori za lovu. U blizini tog naselja postoji šareni svijet eutanazijskog turizma. Paul Auster - Čovjek u tami Sigurno ne najbolji, ali ovoga puta irealni Austerov roman. Kad sam ga počela čitati mislila sam da ne valja, ali me je dobio nakon pola. A volim kad knjiga na kraju za.... mene.

Maja Sever

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amos Oz -Priča o ljubavi i tmini Amos Oz je jednostavno faca. Što god od njega uzmem oduševim se, a ovaj roman je ludilo. Grigor Vitez - Kako živi Antuntun Dobri stari Grigor Vitez i nova ilustracija Tomislava Torjanca odlična kombinacija zbog koje je ova slikovnica postala nezaobilazna literatura za uspavljivanje. Philip Roth - Američka pastorala Još jedna romančina. Ovoga puta slika američkog sna i njeova propadanja. Simo Mraović -Bajke za plažu Držim ih kod uzglavlja već točno dvije godine i pet mjeseci. I svaki put kad pročitam neku priču nasmijem se i razveselim. A onda rastužim. I.B. Singer - Ništarija Singera uopće nisam čitala u ovoj godini, ali ću iskoristiti priliku da vam kažem Singer je super, nemojte ga zaboravit i čitajte ga kad god dođete u priliku. :)

Ida Prester

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miranda July - Baš ti, baš tu Duhovita, bizarna zbirkica, genijalne priče o malim ljudima Stela Jelinčić - Korov je samo biljka na krivom mjestu Stelu znam iz "đira", zgodna i pametna. Knjiga je dosta sexy. Jacques Attali - Kratka povijest budućnosti Nije neki tarot, već ozbiljna analiza. Lik je ok, nije dosadan i kaže da ima nade. Davor Mandić - Mostovi Dečko mi je izdao knjigu poezije, ne događa se to svaki dan :) Fora je, al ne kužim baš puno. Naomi Klein - Doktrina šoka Čitam već 6 mjeseci, nikad kraja. Super je, al' treba koncentracija k'o na fakultetu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo