SPLIT JE IZGUBIO GLUMCA, PLESAČA I PJEVAČA: / Preminuo je Pero Vrca

Image
Foto: HNK Split, Screenshot

Umirovljeni glumac Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu Pero Vrca preminuo je u utorak, 2. veljače u 88. godini, izvijestio je HNK.

3.2.2016.
18:57
HNK Split, Screenshot
VOYO logo

Pero Vrca rođen je 1929. godine u Dubrovniku, a 1956. godine počeo je njegov profesionalni angažman u splitskom kazalištu. Malo je tako svestranih kazališnih ljudi kakav je bio Pero Vrca, jer njime Split i splitsko kazalište nisu izgubili samo glumca čija je karijera trajala dulje od pola stoljeća, nego isto tako i plesača i pjevača, ističu iz HNK.

"Nije bio glumac od velikih škola, ali zato jest od talenta i scenskog nerva, pa je bilo posve svejedno je li žanr dramski, operni ili baletni. Drama, komedija, opera, opereta, mjuzikl – sve su to samo manje važne odrednice za punokrvne kazališne ljude poput Vrce, za kojega je pravi život započinjao tek na kazališnim daskama i oko njih", ističe se u priopćenju HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao član baletnoga ansambla Vrca je nastupio u Bombardellijevu "Strancu", u Adamovoj "Giselle", u "Romeu i Juliji" Prokofjeva, u Ravelovu "Boleru", u Lhotkinu "Đavlu u selu" i drugim baletima.

Šira publika pamti ga i po filmskim i televizijskim ulogama

Istodobno je ostvario i niz uloga u dramskom repertoaru, primjerice u Shakespeareovu "Mletačkom trgovcu", "Braći Karamazov" Dostojevskoga i Držićevu "Dundu Maroju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polovicom šezdesetih nastupao je u operetama i mjuziklima poput Nikole u Albinijevu "Barunu Trenku" i poručnika Gilmartina u Fainovoj "Calamity Jane".

Image
ZVIJEZDA 'KUMA': /

U 94. godini preminuo glumac Abe Vigoda

Image
ZVIJEZDA 'KUMA': /

U 94. godini preminuo glumac Abe Vigoda

Pero Vrca glumio je Mara u Držićevu "Dundu Maroju", Kontea u Begovićevoj "Amerikanskoj jahti u splitskoj luci" krajem šezdesetih, a od kraja sedamdesetih pa sve do devedesetih i Šimu Grdelina u de Filippovoj "Šjora Fili", savezničkog oficira u "Maloj Floramye" i gospodina Fanata te Mikulu ribara u "Spli'skom akvarelu", prisjećaju se iz splitskoga kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, šira ga publika pamti i po filmskim i televizijskim ulogama koje je ostvario u Malom i Velom mistu te filmovima "Ludi dani", "Ivanjska noć", "Zadarski memento", "Život sa stricem", "Da mi je biti morski pas" i "Ta divna splitska noć".

Pero Vrca bit će pokopan u četvrtak, 4. veljače u 16 sati u Bajagićima kod Sinja, a ispraćaj će se održati na splitskom groblju Lovrinac u 13.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo