MINISTAR IZAZVAO BURU: / Zbog Hasanbegovića uprava i predsjednik HDDU-a podnijeli ostavke

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Slavko Juraga otvorenim se pismom obratio svojim kolegama iz Društva.

4.2.2016.
15:21
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva i neslaganjem s radom i upravom Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), pedesetak glumaca članova HDDU-a istupilo je u ponedjeljak iz članstva te udruge.

Image
POBUNA! 50 /

glumaca istupilo iz HDDU-a, prikipjelo im zbog pisma o Hasanbegoviću

Image
POBUNA! 50 /

glumaca istupilo iz HDDU-a, prikipjelo im zbog pisma o Hasanbegoviću

Predsjednik Slavko Juraga odlučio je dati ostavku jer, kako navodi u pismu, na toj poziciji ne može istovremeno zastupati ono što smatra moralnim, prenosi portal Scena.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo pismo u cijelosti.

"Poštovani kolege,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćam vam se kao kolega glumac, Slavko Juraga, koji trenutno obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Ljudski vas molim da ovo moje pismo pročitate u cijelosti i bez rekontekstualizacija činjenica i mojih riječi čega, na žalost, svih ovih dana nisam bio pošteđen. Zahvaljujem svima, kako kolegama koji su istupili iz HDDU-a tako i kolegama koji su ostali članovi HDDU-a, koji su u ovoj cijeloj situaciji odvojili funkciju predsjednika HDDU -a od mog osobnog obraza. Napad na strukovnu udrugu i na njezinog predsjednika je dopušten i legitiman, ali napad na moj osobni obraz ipak prelazi granice dobrog ukusa", započeo je Juraga, te nastavio:

"Kako ste upoznati, funkcija predsjednika je tzv. volonterska i iz nje ne proizlaze nikakve niti financijske, niti bilo koje druge slične povlastice. Meni osobno ‘povlastica’ biti predsjednik HDDU je bila ukazano povjerenje kolega da ih zastupam u zajedničkim nastojanjima unaprjeđenja kako naše struke tako i naših prava u skladu sa Statutom i odlukama Skupštine i Upravnog odbora. Ne želeći vjerovati da je negodovanje mojih kolega upućeno meni osobno, dajem trenutnu i neopozivu ostavku na mjesto predsjednika HDDU i vraćam se u redove kolega boriti se za našu struku", napisao je Juraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog ostavke

"Moja odluka je donesena iz činjenice da kao predsjednik koji poštuje Statut ne mogu istovremeno zastupati ono što osobno smatram moralnim i kolegijalnim u datom trenutku. Nipošto se ne povlačim zbog činjenice da su to pojedini članovi zahtijevali od mene u svojim pismima i medijskim obraćanjima kako mojoj ‘funkciji’ tako i meni kao kolegi poistovjećujući mene osobno sa svim onim što smatraju neispravnim u trenutnoj situaciji ali povezujući i sa mnogim godinama prije", pisao je dalje Juraga.

"Stupajući na mjesto predsjednika HDDU-a obratio sam se i prije i nakon izbora sa svojim namjerama i smjernicama, a koje su bile; da želim raditi u smjeru da ‘mi’ stariji kolege podržavamo i pomažemo našim mlađim kolegama u njihovom etabliranju i predstavljanju kulturnoj i široj javnosti, da im se omogući “prostor i sredstva za rad”, te da ne želim da se putem maila HDDU-a prosljeđuju pisma političkog karaktera – što smo odlučili uz svesrdnu podršku većine članova. Također sam smatrao da dužnost ovog strukovnog udruženja nije jedino organizacija Festivala glumca, Nagrade hrvatskog glumišta, te izdavanje glasila Hrvatsko glumište i potvrda za umjetničku poreznu olakšicu, nego I poticanje niza drugih aktivnosti. Uvidom u moj dosadašnji rad vidljivo je da sam prema tome i počeo djelovati I donositi odluke: dodjelu NHG 2015. povjerio sam izuzetno mladom autorskom timu, što je po mnogim kritikama rezultiralo vrlo pozitivnim reakcijama. No, zbog naše zajedničke odluke o “cirkularnoj pošti” odnedavno sam napadnut i izložen kritikama", pojasnio je glumac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku pisma Juraga navodi kako je čitava priča "montirana" te da je "vrijeme da se stvari poslože onako kako su se događale".

"Kada su 24.01. počeli pristizati zahtjevi za pokretanje peticije na službeni mail HDDU-a očekivala se sjednica Upravnog odbora 26.01. Ta se sjednica zbog nemogućnosti prisustvovanja većine članova nije mogla održati kao ni predložena sjednica 28.01. S obzirom na eskalaciju situacije u javnosti upućen je mail članovima sa sadržajem koji se odnosio na peticiju i prosljeđivanje iste putem HDDU-a, a tekst kojeg je usklađen I prihvaćen od većine članova UO-a. Njeno se daljnje prosljeđivanje kosilo s odlukom Skupštine te smo uputili svekolikom članstvu 29.01. mail u kojem se objašnjavaju razlozi zašto navedena peticija ne može biti proslijeđena članstvu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nina Violić

“NIJE MI SMIJEŠNO!”: Nina Violić se pobunila protiv nove vlade

Image
"NIJE MI SMIJEŠNO!": /

Nina Violić se pobunila protiv nove vlade

"Paralelno se događala situacija s napadom na kolegicu Ninu Violić te sam na molbu kolegica rekao da se sastavi mail koji ću legitimnim putem kroz Upravni odbor proslijediti u medije i u javnost. U prvom redu u zaštitu kolegice Nine Violić, ali i svih onih kolega koji su napadani, napadnuti i osuđivani zbog svojih osobnih stavova. Na moju osobnu žalost, a iz današnje perspektive i štetu, mail takvog sadržaja nije nikad bio napisan niti meni osobno uručen. Iz svega spomenutog jasno je da su uslijedili događaji koji su bili potpuno neutemeljeni te osnaženi nepostojanjem komunikacije te lošom medijskom montažom. S toga je 02.02. poslan mail kojim smo pokušali objasniti kako se prethodni mail isključivo odnosio na situaciju sa sastavljanjem i prosljeđivanjem peticije a nikako ne na situaciju s kolegicom Ninom Violić. To nije zaustavilo negodovanja i izlaske kolega iz HDDU- pa smo 03.02. uputili poziv na izvanrednu Skupštinu HDDU-a na kojoj sam bio spreman dati svoj mandat na raspolaganje ukoliko se utvrdi da sam kao predsjednik HDDU-a počinio ijednu grešku i ogriješio se o kolege, Statut ili što drugo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dajem neopozivu ostavku"

"Činim nadalje ono što mi je jedino kao glumcu i vašem kolegi omogućeno. Želim jasno reći da dajem neopozivu ostavku na mjesto predsjednika HDDU-a. Svo ovo vrijeme nadao sam se da će ova eklektična prepiska koja traje posljednjih dana ipak biti usmjerena u konkretan dijalog. No zgrožen sadržajem i količinom ne-informacija i ne-informiranja još jednom naglašavam da dajem neopozivu ostavku na funkciju predsjednika HDDU-a da time izbjegnem nezasluženo blaćenje mene i mojeg imena kao i moje obitelji, kako među kolegama tako i u javnosti I da pozovem kolege da se vrate i ostanu u našem Društvu I zajedničkim ga radom oblikuju tako da može zastupati I predstavljati sve ono što nas povezuje,a ne potencirati ono što nas u našim osobnim I intimnim stavovima razlikuje. Sutra ćemo izaći na istu pozornicu I biti dio jednog tijela", napisao je Slavko Juraga.

Scena.hr/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo