NOVI HRVATSKI VAL: / 'Sedam veličanstvenih mladih autora' nastupa na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Image
Foto: PIXSELL, Davor Visnjić
11.10.2016.
13:02
PIXSELL, Davor Visnjić
VOYO logo

Pod motom Oni dolaze - 7 veličanstvenih mladih autora na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 19. do 23. listopada, iz Hrvatske će se predstaviti odabrani mladi hrvatski književnici, a u okviru teme ovogodišnjeg nastupa Hrvatska: povijest ‒ kultura ‒ život.

Priliku da svoje uratke predstave na tom prestižnom sajmu dobili su Katja Grcić, Iva Tkalec, Ružica Aščić, Borna Vujčić, Valent Pavlić, Ivan Jozić i Zoran Antičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nastup u Frankfurtu ove godine organiziraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i udruga Brod kulture iz Zagreba.

Predsjednik te udruge Igor Gerenčer rekao je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture kako ovogodišnji koncept kroz naslovnu temu Hrvatska: povijest, kultura i život kroz vizualni temelj prvo prikazuje ono što Hrvatska jest u svojem bitku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je bitno je koncepcija nastupa i predstavljanja mladih autora koji dolaze i iza sebe već imaju brojne nagrade, hrvatska publika ih je prepoznala i zaista im je čast biti na takvom jednom velikom događaju i predstavljati Hrvatsku", istaknuo je Gerenčer, izrazivši nadu da će ih kroz promocije i razgovore zamijetiti i strani izdavači.

Iva Tkalec, autorica pedesetak kratkih priča koja će na Sajmu predstaviti zbirku 100 posto društveni odgoj, smatra uspjehom i čašću nastupiti na sajmu koji bi im, očekuje, mogao otvoriti neka nova vrata ili dati priliku za prevođenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrađivani mladi književnik Ivan Jozić, koji će predstaviti knjigu Muška svinja, kaže kako je Frankfurt mjesto gdje u ovo doba godine treba biti, "predstaviti sebe, Hrvatsku i ono što se u posljednje vrijeme naziva novim hrvatskim valom".

Image
Foto: PIXSELL, Igor Kralj
Image
Foto: PIXSELL, Igor Kralj

Za Bornu Vujčića, koji na Sajam odlazi predstaviti svoj prvi roman Nužno zlo, također je čast sudjelovati na tom velikom sajmu, osobito za tako mlade autore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povezuje nas mladost, a iza toga stoji povjerenje Ministarstva kulture da nas izabere i pošalje na taj sajam", ustvrdio je.

Zoran Antičević predstavit će Evanđelje tame, koji je prema nekim statistikama među prvih 20 najčitanijih hrvatskih romana u prvoj polovici ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već mi je i činjenica da mi je roman među najčitanijima bila veliki zalogaj, a kada sam dobio poziv za sajam u Frankfurtu mislio sam da se sa mnom netko šali", rekao je.

Splitska autorica Katja Grcić imat će promociju svoje zbirke pjesama Nosive konstrukcije, zagrebački pisac Valent Pavlić predstavit će zbirku priča Evanesco, a nagrađivana mlada spisateljica Ružica Aščić zbirku s dvadesetak kratkih priča Dobri dani nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski štand otvoren za dijalog s posjetiteljima

Sajamski prostor za sedamnaest hrvatskih nakladnika, promocije, razgovore s autorima, urednicima i novinarima obuhvaća 48 četvornih metara u Hali 5.

"Za vizualni izgled štanda odabrana je koncepcija otvorenog pristupa u kojoj su granice između zakupljenog izložbenog prostora i zajedničkih komunikacijskih površina fluidne, pa se tako i vizualno iskazuje želja za dijalogom s posjetiteljima, a njima je poziv da se na štandu zaustave, razgovaraju, razgledaju knjige i uživaju u vedutama hrvatskih gradova i kulturnih spomenika", rekla je zamjenica ministra kulture Ana Lederer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štand, na kojem će se namještajem predstaviti i hrvatski dizajn te, uz pomoć desetak velikih postera hrvatskih gradova, kulturni turizam, osmislila je hrvatska dizajnerica Draga Komparak.

Po njezinim riječima, nastojala je staviti naglasak na mlade autore i prepoznatljivost Hrvatske te se izdvojiti od brojnih ostalih štandova na jednom tako velikom sajmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo je uklopiti fotografije koje prikazuju Hrvatsku, ali da naglasak ostane na književnicima, da se oni promoviraju kroz ljepote Hrvatske kao mjesta gdje stvaraju", dodala je.

Kao kruna događanja za 20. listopada najavljen je domjenak za visoke goste iz svijeta književnosti – autore, knjižare, distributere, prevoditelje, diplomate i ostale uzvanike, a zanimljivo je da će se hrvatske aktivnosti moći u realnom vremenu pratiti i preko Facebook stranice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Sajmu sudjeluju nakladničke kuće Alfa, Algoritam, Artizana, Dhar media, Evenio, Fraktura, Green Planet Travel, Hrvatska sveučilišna naklada, Kršćanska sadašnjost, Naklada Ljevak, Meandar Media, Naklada Pavičić, Naša djeca, Školska knjiga, Tekston, V.B.Z. i Verbum.

Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu održava se 68. put, nastavljajući dugu tradiciju jednog od najvažnijih mjesta za nakladnike, autore, prevoditelje, književne agente, filmske producente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosjeku na Sajmu izlaže oko sedam tisuća nakladnika iz više od 130 zemalja svijeta, a ukupno ga poprati tristotinjak tisuća posjetitelja i deset tisuća novinara. Ove su godine zemlje počasni gosti Kraljevina Nizozemska i belgijska pokrajina Flamanska koje zajednički nastupaju uz slogan "Sve ovo dijelimo".

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo