Nesreća im osigurala posla za idućih 30 godina

Prije pet godina u Kölnu se urušila zgrada gradskog arhiva s desecima tisuća dokumenata i knjiga neprocjenjive vrijednosti.

5.3.2014.
14:37
VOYO logo

Čak 200 restauratora već pet godina rade na obnovi i spašavanju arhivske građe arhiva u Kölnu, piše Deutsche Welle. Iako je spašeno 95 posto materijala, među kojima su i srednjovjekovni spisi neprocjenjive vrijednosti, na mnogim spisima i knjigama je ostalo mnogo prljavštine, a s obzirom da se dobar dio materijala nalazio u vodi, pojavila se i plijesan.

Surađuju s restauratorima diljem Europe

Dosada je restauratorski tim spasio oko 1.500 dokumenata, a to je tek djelić posla. S obzirom da je i nakon požara u povijesnoj knjižnici Anna Amalia u Weimaru 2004. godine ostalo mnogo posla za restauratore papira i druge pisane građe, postojećih restauratora specijaliziranih za papir, kojih ima između 500 do 1.000 u Njmeačkoj, trenutno je dovoljno za svladavanje zadaća koje se nalaze pred strukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restauratori su dobro umreženi, arhivi, visoke škole i fakulteti razmjenjuju informacije, a pomaže im i Europski znanstveni centar za restauriranje pisane građe sa sjedištem u Austriji. Tako na restauraciji knjiga iz biblioteke Anna Amalia osim njemačkih sudjeluju i restauratori iz Švicarske, Estonije, Mađarske i Španjolske, a u Nizozemskoj se trenutno radi na obnavljanju građe iz Kölna.

No, usprkos međunarodnoj suradnji na velikim projektima, tragedija koja se zbila 3. ožujka 1999. godine u Kölnu, kada su u urušavanju gradskog arhiva poginule i dvije osobe, nešto je čime će se struka baviti još desetljećima. Grad procjenjuje da će radovi trajati još "najmanje 30 godina"! http://www.dw.de/spasitelji-pisane-rije%C4%8Di/a-17471078

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo