Lušetić: Gdje ste bili kad su iza festivala stajale velike tvrtke?

Zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić izjavio je kako ne bi rekao da se rock glazba u Zagrebu ne financira.

26.3.2015.
8:49
VOYO logo

Time je reagirao na tvrdnju udruge Promo da vijeća za glazbu pri Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu iz sustava javnog financiranja isključuju programe kvalitetne suvremene autorske glazbe i pritom diskriminatorno pojam glazbe ograničavaju na klasiku i jazz.

"Ne bih rekao da se rock glazba u gradu Zagrebu ne financira, ona se možda ne financira onoliko koliko bi naši promotori to htjeli. Naravno da se više financiraju klasika i jazz, ali mislim da je to normalno", rekao je Lušetić na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lušetić kaže kako rock glazba ima svoje određeno mjesto u gradu Zagrebu.

"Naravno, ona je u dosadašnjem financiranju imala jedan manji obujam zato jer se dosta financirala i iz sponzora, a isto tako i iz prihoda na samim koncertima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klasika i jazz je jedna druga vrsta glazbe koja dodatni prihod nema", pojasnio je Lušetić.

Ne zna zašto udruga Promo inzistira toliko da se upravo na poziciji glazbe oni financiraju jer je primjerice ove godine po prvi puta INmusic festival uvršten u javno financiranje, ali na jednoj drugoj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, kaže da su dosta paušalne prozivke kako su članovi vijeća isključivo profesori, odnosno bave se klasičnom glazbom.

"Svi članovi vijeća biraju se javnim natječajem. Svaka udruga ima pravo kandidirati svog kandidata, na žalost evo, natječaj je bio prije godinu i pol dana, a nitko iz tih udruga nije kandidirao svog kandidata. Ako ne kandidirate svog kandidata, ne znam zbog čega prozivate ako se na ta mjesta odaberu drugi", rekao je Lušetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je tim više iznenađen naročito INmusic festivalom kada se zna da je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika i primila predstavnika tog festivala.

"Naravno da smo svjesni značaja samog festivala za grad Zagreb i naravno da grad Zagreb pomaže na druge načine. Nije često puta sve samo na financiranju, radi se na tome da se i omogućava besplatno korištenje lokacija i omogućava promociju takvog događaja i da se kroz Turističku zajednicu takvi događaji financiraju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na prijedlog zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Sandre Švaljek da se iz prihoda boravišne takse pomogne te festivale.

Rekao je kako mu je jasno da se u posljednjih godinu dana kada je kriza u financiranju sveopća, pa naravno i kod njih, došao trenutak da se i oni moraju obratiti javnom novcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pita ih gdje su bili unatrag četiri, pet godina kada su iza tih festivala stajale velike tvrtke, velike industrije piva i ti prihodi su bili doista veliki.

"U trenutku krize svjesni smo da ih moramo pomagati, ali mi je upravo žao da to radimo preko medija, prozivki i poziva na ostavke", rekao je Lušetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako ne zna zašto im smeta što je on po profesiji klarinetist, a njegov kolega Berislav Šipuš, zamjenik bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić, skladatelj i dirigent.

"Ja bih volio da su možda između tih promotora isto tako glazbenici koji se prije svega bave glazbom, a puno manje da se bave samom prodajom proizvoda", rekao je Lušetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Promo okuplja organizatore koncerata kvalitetne suvremene autorske glazbe u Hrvatskoj, a čine je koncertni organizatori i glazbeni klubovi INmusic festival, Vintage Industrial Bar, Tvornica kulture, Klub.Zagreb, Močvara, Žedno uho, Pozitivan ritam, Klub Palach, Distune Promotion, Seasplash festival, Multikultura, SuperUho festival, Outlook festival, Dimensions festival, Terraneo Festival.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo