BOLOVAO OD RAKA: / Umro mađarski pisac Peter Esterhazy

Image

Jedan od vodećih suvremenih europskih književnika, mađarski pisac Peter Esterhazy, umro je u 66. godini od raka gušterače, objavio je njegov izdavač.

14.7.2016.
22:30
VOYO logo

U lipnju je otvorio sajam knjiga u Budimpešti gdje je predstavio svoje posljednje djelo Pankreasov intimni dnevnik u kojem evocira svoju bitku protiv bolesti.

Esterhazy je rođen 14. travnja 1950. godine u Budimpešti u jednoj od najstarijih mađarskih aristokratskih obitelji, a prije nego što je postao pisac, diplomirao je matematiku 1974. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojna je priznanja dobio za najpoznatije djelo, roman Harmonia caelestis (2000.), o povijesti Srednje Europe i obitelji Esterházy u kojoj opisuje povijest obitelji iz doba Austro-Ugarskog carstva sve do njihova progona tijekom komunističke diktature.

Skladatelj Joseph Haydn vodio je orkestar grofa Esterhazyja u 18. stoljeću, a Peterov djed bio je premijer Mađarske 1971., no obitelj je izgubila imovinu kad je u zemlji zavladao komunizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2005. Peter Esterhazy objavljuje novu inačicu svog romana pod naslovom Poboljšano izdanje: Privitak uz Harmoniu caelestis nakon što je doznao da mu je otac bio 'informator' političke policije u doba komunizma.

"Teško je zamisliti mađarsku književnost kao i mađarski javni život bez njega, toliko je važan akter bio za oba", rekao je Krisztian Nyary, direktor izdavačke kuće Magveto koji je objavio da je pisac umro poslije podne u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na hrvatski je prevedeno više Esterhazyjevih djela, među kojima su Harmonia caelestis, Ništa od umjetnosti, Pomoćni glagoli srca, Njemačka u šesnaestercu i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo