Izložba Apoksiomena u Muzeju Mimara

Izlaganje ‘Hrvatskog Apoksiomena’ u Muzeju Mimara u Zagrebu nastavak je uspješnog izlaganja kipa u Firenci, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Ljubljani, do njegova trajnog smještaja u budućem muzeju u Malom Lošinju.

Apoksiomen je prikaz mladog atlete iz antičke Grčke, koji nakon natjecanja strugaljkom skida sloj prašine i ulja kojim je bilo namazano njegovo tijelo.

Brončani kip visine 192 cm, prekriven morskim sedimentima i algama, na pjeskovitom tlu u podmorju otočića Vele Orjule pokraj Lošinja slučajno je 1996. pronašao belgijski turist.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske organiziralo je 1999. g. akciju vađenja ovoga neprocjenjivog nalaza iz mora što je obogatilo hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu.

Hrvatski restauratorski zavod proveo je opsežne konzervatorsko-restauratorske radove koji su obuhvaćali desalinizaciju, mehaničko uklanjanje inkrustacija nakupljenih tijekom dvije tisuće godine koliko je bio na morskome dnu, te izradu unutrašnje potporne konstrukcije koja je polegnuti kip postavila na noge.
Za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na kipu i izradu povijesno-umjetničke studije kipa angažirani su hrvatski i talijanski stručnjaci.

Arhetip kipa Apoksiomena datiran je u 4. st. prije Krista, u kasno klasično ili rano helenističko razdoblje, uz mogućnost da se radi o kasnijem odlijevu. Važan podatak za dataciju kipa otkrila su istraživanja organskog materijala koji su u kip, unijeli sitni glodavci. Uzorci toga materijala datirani su u 1. st. pr. Kr. do 2. st. nakon Kristova rođenja, dakle u vrijeme nakon što je kip bio izrađen i već oštećen negdje odložen.

Na temelju do sada obavljenih istraživanja može se pretpostaviti da je kip bio teret rimskoga broda koji je zbog nevremena završio u moru. Kako se ovaj vrijedan teret našao na morskome dnu, ostat će, međutim, tajna mora.

Projekt Hrvatski Apoksiomen dobio je 2007. G. Nagradu za kulturnu baštinu Europske unije i Europe Nostre u kategoriji ‘Restauriranje umjetnina’.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr