2009. umrlo je 384 branitelja i ne znamo zašto

'Pretprošle godine u Zagrebu umrlo je 384 branitelja između 35 i 45 godina, ali ne znamo koji je tip bolesti bio.

31.3.2011.
14:08
VOYO logo

Prema mišljenju pojedinih kolega koji prate rad Haškog suda, najviše problema u slučaju eventualne osuđujuće presude protiv Ante Gotovine očekuje se iz redova financijera njegove obrane. Znate li koliko je ukupno na nju potrošeno i je li točno, po onome što znate, da HDZ-ove odnose s Gotovininim krugom njeguje Božidar Kalmeta? Ne znam koliko je potrošeno novca za obranu Ante Gotovine, niti znam održava li netko iz krugova HDZ-a odnose s njim.

Snimila i montirala Tanja Minarik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li, po Vašem mišljenju, SDP na izborima profitirati ili gubiti ukoliko generali budu osuđeni budući da ih je izručio HDZ? Mislim da niti jedna politička stranka ne može profitirati ukoliko dođe do osude hrvatskih generala, u tom slučaju svi gubimo. Najviše generali koji se nalaze u Haagu, ali i cijela država po mojem mišljenju, jer ovakve kvalifikacije iz optužnice naprosto legitimiraju Hrvatsku kao zločinačku državu.

Hoće li Vas se moći vidjeti na nekom od ovih prosvjeda za Antu Gotovinu ili na javnom gledanju presude? Neću biti na najavljenom prosvjedu, ali pratit ću zbivanja jer me se to i osobno tiče. Inače, i sam je Gotovina preko odvjetnika poručio suborcima i ostalima da ne želi nikakve prosvjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko dođe do osude hrvatskih generala, u tom slučaju svi gubimo. Najviše generali koji se nalaze u Haagu, ali i cijela država po mojem mišljenju, jer ovakve kvalifikacije iz optužnice naprosto legitimiraju Hrvatsku kao zločinačku državu.Što očekujete u slučaju presude koja bi se vremenski poklapala s njegovim boravkom u pritvoru ili kazne koja bi bila još duža? Ne očekujem ništa posebno u Hrvatskoj. Samo me interesira na temelju kojih dokaza će Haag postupiti. Mislim da je obrana dobro napravila posao, teze o zločinačkom pothvatu naprosto su neutemeljene i mislim da je danas široj javnosti postalo jasno da nikakvog zločinačkog pothvata nije bilo. A ako ćemo o uporabi topništva, kada se usporede tisuće granata koje su pale na Vukovar i 270 granata ispaljenih na vojne ciljeve u Kninu, ne znam na temelju čega bi ga mogli osuditi. Optužnica je dosta široka i neprecizna, kvalifikacije za koje ga tuže, po mom sudu i saznanjima, neutemeljene su. Ako ga sud temeljem toga osudi, onda mislim da apsolutno nema pravde, to će za mene biti opća lakrdija. Nitko me neće više uvjeriti da ima poštenja i pravde na svijetu, pogotovo da je Haag sud koji će suditi onima koji su napravili zločine.

Što su Brijunski transkripti ako nisu dokaz? Brijunski transkripti nisu nikakav dokaz. Takvih je sastanaka uvijek bilo i uvijek će ih biti. Prije svake operacije moraju biti brifinzi i sastanci. U njima nema ništa nelegitimno. Tužiteljstvo se uhvatilo jedne fraze "očistiti teren". Prema vojničkoj terminologiji JNA koju su koristili i Tuđman i svi časnici, pa i ja, "očistiti prostor od neprijatelja" ne znači da se trebaju likvidirati, nego da treba, kod osvajanja nekog brda, bočnim ili frontalnim udarom zauzeti pozicije. NATO to također koristi, ali oni koji nisu vojnici razumiju to na posve drugi način. Zato je Amerikancima lakše s vojnim sudovima jer svi koriste isti vojni rječnik. Osim toga vidite kako je NATO reagirao prije zračnih udara na Libiju. Britanski premijer i ministar obrane su prije nekoliko dana u Londonu okupili vodeće ljude iz NATO-a, što je to? Sastanak, kao i onaj na Brijunima. I što su rekli? Da je Gadafi legitiman cilj. A Martić i Mrkšić nisu legitimni ciljevi? Ne mogu biti dvostruki kriteriji. Pogotovo zato što smo mi oslobađali vlastitu zemlju, a ovdje se napada tisuće kilometara daleko od Londona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s Domazetom Lošom? On nema veze s ubojstvima, pljačkom i paleži. Mislim da se traži krivac u pogrešnom dvorištu. Pazite, nakon četiri dana operacija 1995. godine, Hrvatska vojska predala je prostor civilnim institucijama, primjerice Ministarstvu unutarnjih poslova. Osmog kolovoza izbili smo na granicu s BiH. Četiri dana nakon toga Mladić je izveo napad na Grahovo, gdje smo izgubili 33 vojnika, pet ih je obješeno u jednoj napuštenoj tvornici. To je bio Mladić i njegova ekipa. To je rat. Vratili smo se tek u listopadu u Hrvatsku. A tko je odgovoran? Pa nek' se pronađu pravi krivci! Što je radio MUP? Ako je netko nekoga ubio, apsolutno sam za to da ga se kazni, ali zašto bi zapovjednik bio odgovoran pa sve i da je njegov vojnik to napravio ako to nije bila naredba? Naši su vojnici dobivali i po 10 slobodnih dana i odlazili kući, u civilu. On kada je u civilu može opljačkati banku u Splitu, zaljubiti se, ubiti nekoga, ali ja to ne mogu znati! I nije istina da je Gotovina bio odgovoran za prostor koji se spominje u optužnici, civilne institucije preuzele su vlast na tom području, a vojska je nastavila dalje. Za Varivode je primjerice poznato da su zločin počinili bivši pripadnici koji više nisu bili u sustavu Hrvatske vojske.

Snimila i montirala Tanja Minarik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A znate li zbog čega je ubijen Milan Levar? Nemam pojma, nisam upućen u taj slučaj, a nisam ga baš ni pratio. Također, čovjeka nikad nisam ni vidio pa mi je teško komentirati. Žao mi je, ali u srž ne mogu jer ne znam.

Nikad nije dokazano jer ubojice nikada nisu nađene, ali mnogi se klade da je ubijen zbog spremnosti da svjedoči u Haagu. Kakvo to svjetlo baca na naše institucije, pravosuđe i policiju? Baš o tom ne znam ništa. Da sam bio gore, govorio bih slobodno, ali o ovome ne mogu govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da je nafta jedan od ozbiljnih motiva koji su inicirali intervenciju na Libiju. Petar Janjić Tromblon upozorio je da bi prosvjedi za generale mogli biti opasni, a predsjednik Mesić prozvao je Crkvu zbog dizanja tenzija i potpirivanja nasilja nakon što je pozvala na post i prosvjede zbog generala. Što mislite o tome? Ne vidim ništa sporno u tome što je Crkva pozvala vjernike na molitvu i post za generale. Crkva nema ništa s tim, ali je državna politika trebala reagirati drugačije od 1998. godine kad su u pitanju Haag i Gotovina. Mislim da Crkva može iznijeti svoje stavove, bez obzira što se to nekome ne sviđa, ali nitko ne bi trebao politizirati oko generala jer njima je najteže.

Kako bi SDP udovoljio zahtjevima branitelja okupljenim oko Tromblona? Malo se priča o zdravstvenoj zaštiti branitelja, zato razmišljamo o otvaranju rehabilitacijskog centra za branitelje na jugu Hrvatske. Ondje bismo radili preventivne preglede branitelja i liječili ih. Pretprošle godine u Zagrebu je umrlo 384 branitelja između 35 i 45 godina, ali ne znamo koji je tip bolesti bio. Sahranili smo ih, a ne znamo od čega su umrli! Istraživali bismo i borili se protiv posttraumatskog sindroma. Imamo ozbiljan problem s PTSP-om, kao i sve druge zemlje koje su ratovale. Zatim, radili bismo klasičnu rehabilitaciju branitelja zato što imamo nedovoljno kapaciteta u bolnicama. Rehabilitirali bismo vojnike koji se vraćaju iz Afganistana i drugih misija. Neki od njih su već proveli ondje po dvije godine i tu će biti problema. Peta funkcija bila bi rehabilitacija vojnika koji surađuju s našima, recimo u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znate o Dunji Zloić Gotovini i njenom otpustu iz MORH-a, zbog čega bi je država sada trebala obeštetiti s gotovo pola milijuna kuna? Drago mi je da je to sada riješeno, jer je nepravednom, suludom odlukom MORH-a, a pod pritiskom Haaga, otpuštena s posla. Zato što joj je muž tada bio u bijegu! Prekršena su joj ljudska prava. Pogotovo je bilo smiješno gledati Hebranga i druge koji su pravdali tu nakaradnu odluku.

Jeste li u kontaktu s njom i u kakvom je stanju? Sreo sam je u jednom restoranu prije dva tjedna. Ona je čvrsta, jaka žena i dobro se ponaša u ovoj situaciji koja nije laka za nju. S Gotovinom sam se isto čuo, dobro se drži. Čeka odluku i bit će jak u njoj, bez obzira što bilo. Bude li pravde, bit će u Hrvatskoj 15. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju li državljani Velike Britanije i SAD-a biti izručivani Međunarodnom sudu pravde? Pravda bi trebala biti ista za sve, ali u stvarnosti veliki su veliki, a mali su mali. Vi znate da je i RH za vrijeme Sanadera potpisala sporazum o neizručivanju američkih časnika i da ni oni, ni Britanci, ni Francuzi neće nikada izručiti svoje vojnike Haagu, a mi ćemo, kao mala zemlja, izručiti koga god. Najbolji izvozni proizvod naše Vlade su generali. Sjetite se Blaškića, Kordića, Gotovine, Čermaka, Markača, Petkovića, Praljka...

Po kojoj osnovi označavate ljude poput Daria Kordića kao 'izvozni proizvod'? Ma mislim na sve skupa. Stalno govorimo kako smo za branitelje, HDZ govori kako ih najviše štite, a s druge strane ih neselektivno i preko reda izručuju u Haag. Nismo napravili ništa po tom pitanju dok nisu stigle optužnice, a diplomacija ozbiljne države može puno napraviti. Nikad se neće desiti da Amerika, ali ni Italija, Francuska, Njemačka... izruče svog časnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo trebali surađivati s Haškim sudom? Trebali smo sami procesuirati svoje probleme.

Kolike su šanse da bi hrvatsko pravosuđe to napravilo kad znamo za slučaj Tomislava Merčepa? Ja sad govorim načelno. Da je Hrvatska to napravila, bili bismo čisti, a Gotovina ne bi bio u Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podržavate li intervenciju u Libiji? Je li Gadafi trenutačno najgori diktator? Zašto ne napadnu naprimjer Bahrein ili Jemen, u kojima također stradavaju civili? Libiju moramo gledati kroz dulje razdoblje. SAD i većina europskih zemalja su već dugo u lošim odnosima s njima i SAD je već jednom bombardirao Libiju, ali u međuvremenu je Gadafi promijenio politiku, počeo surađivati s međunarodnom zajednicom i investirao puno novca u Francuskoj i Italiji, vlasnik je dionica NK Juventusa, te je očito postao prihvatljiv svima i nije ga se diralo. Brojni europski državnici, uključujući Mesića, putovali su u Libiju, a on je dizao šator pred UN-om. Da nije bilo nemira u Egiptu i Tunisu, ne bi se proširili u Libiju i vjerojatno bi Gadafi ostao prihvatljiv. Ali mi danas pratimo vijesti o opravdanoj pobuni zbog toga što je diktator više od 40 godina, gospodarska situacija nije najblistavija i narod je vidio da su zemlje u okruženju sposobne zbaciti diktatore. No Gadafi se ne da i za razliku od nekih drugih diktatora čija je vojska prešla na stranu prosvjednika, on je zadržao vojsku. Koliko sam upućen, plaćenici koje je kupio ozbiljna su prijetnja. Zadatak im je po svaku cijenu riješiti problem pobunjenika i napali su ih. Sigurno je tu ubijeno puno civila i s te strane opravdavam intervenciju, jer se ne zna koliko bi Gadafi daleko otišao u svojoj namjeri da se osveti. Gadafi treba prekinuti sukobe i omogućiti nove izbore, iako je problem za EU i SAD tko će ih dobiti. Radikalni islamisti koji će potpuno okrenuti Libiju ili netko drugi.

Navodno je od religije i ovdje, začudo, važniji novac – iza pobune su navodno trgovci energentima, jer su već dulje u sukobu s Gadafijem zato što on štiti interese vlasnika naftnih i plinskih polja. To je drugo gledište. Naravno da je nafta jedan od ozbiljnih motiva koji su inicirali intervenciju. Ali kakva je vlast dobra za te zemlje? Nužno je da bude otvorena i prema Zapadu i prema Istoku, da zna održavati mir koji traje već desetljećima, to je ono o čemu, pretpostavljam, razmišlja EU i SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niste dakle pristalica teze da gotovo iza svakog rata stoji novac? Nekad je, nekad nije. U Koreji i Vijetnamu nije bilo puno nafte. U slučaju dva rata u Iraku, a pogotovo ovog zadnjeg, koji je, po mom sudu, bio nepotreban, sigurno da je nafta bila definitivno jedan od jačih motiva. Potencijali zemlje su često, često bili uzroci ratova i u Europi, i na Istoku, i na Zapadu.

Ako sudimo po intervencijama NATO-a po svijetu, može li se reći da je u neku ruku sudjelovao u pljačkama – da je vojnim intervencijama 'olakšao' protok zapadnog kapitala u zemlje koje su mu se opirale. Kako da građani na to gledaju kad nisu referendumom sami odabrali NATO? Mislim da je to vaše mišljenje jer očito mu niste skloni. Ja kao vojnik sam sklon NATO-u i mislim da je to dobro za Hrvatsku vojsku. Vi ste novinarka i zamislite da pet godina niste napravili intervju. Polako biste zaboravili vještine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojnicima treba praksa pa se pokreću ratovi? Svakom vojniku treba konkurencija i praksa, zato podržavam NATO i odlazak u Afganistan. Kao vojnik bih najradije bio tamo jer bi gore naučio najbolje vještine.

Što se tiče Purdinih susreta s premijerkom, to je njegovo pravo, ali mislim da su vladajući trebali biti mudriji, a ne ga vodati unaokolo i slikati se s njim. Ono što je proživio u zadnja dva mjeseca krivica je Vlade. Ako on želi pristati na to, njegova stvar. Da, ali voditi rat radi rata i pražnjenja oružja... Ma ne vodi se rat radi rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nego prakse? Govorim vam s pozicije vojnika. Kad me netko pita zašto, ja mu odgovaram šaljite me gdje god treba. Ne možete to naučiti u uredu, dobro je vidjeti kako se drugi obučavaju i pripremaju. Je li rat u Afganistanu rat radi rata, to je naravno druga dimenzija.

Možda bi bilo korisnije da se vojska povuče u urede i razmišlja kako da neslobodne narode gađa hranom, a ne bombama. Mislim da rade i to, ulaže se puno novca. Znamo kakav je ondje bio sustav. Imali smo talibane i što smo ih trebali podržati? Žene su ubijali i zabranjivali im javni život, nismo ni za takav sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to samo njihov fenomen, krše se ljudska prava i u državama poput Burme pa nikoga nije briga. Nisu kao sustav baš tako radikalni, oni su javno vješali ljude. No govorim o vojniku. Ako smo odlučili imati vojsku, moramo je trenirati ili donijeti političku odluku da je raspustimo. Zašto plaćati vojnika koji nije u stanju s opremom na sebi istrčati 100 metara za bar 13 sekundi? To je moja vojnička logika, ali možda sam totalno u krivu.

O samačkom domu za branitelje... Trebali bismo otvoriti i samački dom za branitelje. Ima mnogo 90 ili 100-postotnih invalida koji se nikada nisu ženili i unatoč mirovini nema se tko brinuti o njima. Neki od njih se teško socijaliziraju, ovako bi im bio lakše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O 'čišćenju' Registra branitelja i neuspjelom pokušaju Ivice Pančića da napravi reda... Tuđman je 1996. rekao da je kroz HV, HVO i MUP prošlo 360.000 branitelja. OK, nema veze što ih sada imamo pola milijuna, ali ih ne možemo isto kategorizirati. Vajda smo jedini koji imamo borbeni i neborbeni sektor, za što u SAD-u nikad nisu čuli. Da smo bar podijelili kako treba. Treba odvojiti one koji su bili na bojišnici od onih koji nisu mogli biti u fizičkoj opasnosti. Oni ne mogu imati povlastice i biti invalidi Domovinskog rata. Treba jasno ustrojiti Registar branitelja na borbene postrojbe, MUP, narodnu zaštitu, novinare, dobrovoljce koje je HDZ naoružao 1990. godine... Da se točno zna što su i gdje su bili. Uvjeren sam da bi makar 90 posto branitelja pristalo da se odmah objave njihovi podaci u Registru branitelja. A ovih ostalih 10 posto imaju pravo da to ne žele.

O raspletu slučaja Tihomira Purde, tj. dijelu gdje on 'obožava premijerku'... Njegova me sudbina pogodila kao i svakog branitelja i četiri godine nitko nije napravio ništa, a to je ozbiljan propust ove vlasti. Da se to dogodilo nekoj drugoj vladi, što mislite kako bi reagirao HDZ? Proglasili bi sve izdajnicima. U ovom slučaju očito je na djelu bila aljkavost i nebriga. Saborski odbor jednoglasno je odlučio da se moraju utvrditi svi eventualni propusti, a da svi eventualni počinitelji moraju biti kažnjeni. Je li to Ministarstvo pravosuđa, MUP ili Državno odvjetništvo, ne znam. Što se tiče Purdinih susreta s premijerkom, to je njegovo pravo, ali mislim da su vladajući trebali biti mudriji, a ne ga vodati unaokolo i slikati se s njim. Ono što je proživio u zadnja dva mjeseca krivica je Vlade. Ako on želi pristati na to, njegova stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O manipulacijama vezanim za slučaj Purda, nabrijavanju nacionalističkih strasti temeljem optužnica koje su očigledno neosnovane te profiterima izazivanja ovakvih tenzija... Tu je bitno nekoliko stvari. Srbija se 2003. godine postavila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije, što je potpuno neprihvatljivo i nemoguće s pravne strane. Godine 2007. potpisali smo ugovor sa Srbijom da ćemo uvijek postupati po njihovim zahtjevima za određene ljude koji su možebitno osumnjičeni za ratni zločin u Hrvatskoj. Dogodilo se da su oni imali optužnice iz 1991. godine, koje su naprosto smiješne. Borković Jastreb nam je čitao optužnicu za Vesnu Bosanac. Vojni tužitelji Srbije napisali su da je ona namjerno od ranjenog vojnika napravila civila da bi ga prikazala kao civilnu žrtvu. Ne mogu vjerovati da je srpsko tužiteljstvo prihvatilo takve optužbe iz 1991. godine i postupalo po njima. Petra Janjića Tromblona totalno su uništili, čuli ste njegovo svjedočenje, čak su ga i silovali. To je strašno. Zločin je način na koji su uzimali iskaze od tih ljudi što su provodili po devet mjeseci po logorima, a ista Srbija i njihovo tužiteljstvo ne progoni zapovjednike tih logora. Mislim da to nije slučajno. Možda je politika Srbije da na ovaj način destabilizira Hrvatsku, i uspjeli su. Oni prosvjedi su se mogli izroditi u svašta! To treba uzeti ozbiljno, a diplomacija mora reagirati čvršće i reći dosta.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo