POTOP U POREČU

ZBRAJAJU SE ŠTETE NAKON JAKOG NEVREMENA U ISTRI: Obilna kiša poplavila vrtiće, hotele i obiteljske kuće

Olujno nevrijeme koje je jučer pogodilo Istru, prouzročilo je znatnu štetu.

Jaka kiša praćena vjetrom u petak popodne spustila se na Poreč i Poreštinu, a po podacima porečkih vatrogasaca, najteže je bilo na sjevernom potezu od Bijele uvale do Červara, gdje su imali tridesetak intervencija zbog poplavljenih obiteljskih kuća, podruma i poslovnih prostorija.

‘MA JEL’ TO LAMBORGHINI POSTAO PODMORNICA?’: Neki Porečani se ne brinu o bujicama i skupim automobilima

Stanovnici tog dijela Istre ne pamte tako jaku kišu koja je doslovce poplavila ulice porečke stare gradske jezgre. U središtu grada kiša je uzrokovala probleme vlasnicima automobila na parkiralištu iza glavnoga gradskog parkirališta, a u staroj gradskoj jezgri voda je prodrla u nekoliko poslovnih prostorija iz kojih su je izbacivali sami vlasnici i djelatnici.

Brojni pozivi na 112

Južnije je najviše pogođeno područje oko Zelene lagune. U pogonima Aquaparka imali su problema zbog vode koja je ušla u hale sa strojevima koji reguliraju njezin protok. Kiša je, uz kratke prekide, padala do 15,30 sati. Sve najavljeni događaji u gradu su odgođeni.

Županijski centar 112 Pazin zaprimio je jučer 30-tak poziva o posljedicama olujnog nevremena na području Poreča, a dojave su se odnosile na poplavljene hotelske objekte, poslovne prostore i obiteljske kuće: Zelenu Lagunu, Hotel Kristal Poreč, Dječji vrtić Radost, TC Konzum, AC Bijela uvala, Aquaprk i Dom zdravlja, piše Regional Express.

Najviše dojava za poplavljene prostorije obiteljskih kuća bilo je iz ulica Mate Vlašića, Mate Ablota i Rade Konačara, a svi pozivi proslijeđeni su JVP Poreč.

Najobilnija kiša padala na Krku

Prema pisanju Istrameta, nestabilno vrijeme vladalo je i tijekom noći, a glavnina pogoršanja nastupila je 2 sata iza ponoći jer je područjem protutnjala izrađenija fronta. Prema mjerenjima automatskih meteoroloških postaja, najobilnija kiša pala je na Krku.

U posljednja 24 sata u Baški izmjereno 219 mm kiše, što je tri puta više od količine koja je zabilježila postaja u Poreču (72 mm). Za nejednolik raspored oborina zaslužene su grmljavinske ćelije koje su se u nekoliko navrata svojom glavnimom premještale točno iznad jugoistiočnog dijela otoka Krka.

Jake ćelije zaobišće su Pulu za nekoliko kilometara čime je vrlo vjerojatno izbjegnuta velika poplava, dok je u gradu u posljednja 24 sata pala mala količina kiše, od 5 do 12 mm.

Obilna kiša padala je i u Rijeci, a Trsatske stube poplavila je bujica. Slično je bilo i u ostatku grada.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr