OD SNAHE DO BAKE

‘ZAPOSLILI SU CIJELE OBITELJI’: Na Sveučilištu u Osijeku našli način kako da spriječe nepotizam

Nije tajna da su na osječkim fakultetima zaposlene i čitave obitelji – očevi i majke, sinovi i kćeri, snahe i zetovi – i to u širokom rasponu radnih mjesta od spremačica do profesora.

Da bi se tome stalo na kraj, nedavno je na adrese osječkih fakulteta poslan prijedlog nacrta pravilnika o sprječavanju nepotizma na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, piše Večernji list. Sada se čeka da se o prijedlogu očituju profesori.

Povjerenstvo će odlučivati o nepotizmu

“Pravilnikom želimo pojačati neovisnost akademske zajednice, još smo prije započeli s antikorupcijskim programima, a ovo je svojevrsni nastavak. Sve je, pak, još u povojima”, kaže rektor Sveučilišta, prof. dr. sc. Željko Turkalj.

Dodaje kako upućivanje ovog prijedloga nije imalo neki konkretan povod.

Ako predloženi pravilnik bude prhvaćen, bit će ustrojeno i povjerenstvo koje će davati zeleno svjetlo za zapošljavanje na Sveučilištu. Činit će to na prijedlog čelnika fakulteta ili druge sveučilišne sastavnice. Zapošljava li se nečiji rođak, piše Večernji, fakulteti će morati detaljno obrazložiti zašto je baš on najbolji izbor za određeno radno mjesto. Povjerenstvo će zatim utvrditi odnos povezanosti, a ako ga pronađe, spriječit će zapošljavanje.

DIJELILI SE PRASE, JANJE I TISUĆE EURA: Počelo suđenje zbog kupovanja ispita na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

“Zaštitinici deformiranog sveučilišnog organizma”

“Zaposleno je mnogo rodbine profesora, partitokrata i administracije. Koristi ta bulumenta onu socijalističku “Željezničarska djeca voze se besplatno!”. Toliko su u zadnja dva i pol desetljeća razvili tu bolest da su njihova djeca danas nasljednici te politike i, naravno, zaštitnici deformiranog sveučilišnog organizma koji troši i raste, širi se i pokazuje svu nakaznost i sebe i društva koje ga plaća”, napisao je u objavi na Facebooku prof.dr.sc. Nedeljko Bosanac umirovljeni profesor Pravnog fakulteta i jedan od suosnivača osječkog Sveučilišta koji ujedno najglasnije ukazuje na nepotizam na tamošnjim fakultetima.

NEPOTIZAM SVUDA: “Političari se nemaju što zgražati jer i sami to često prakticiraju”

“Mladi se zaposle, upoznaju i ožene. To nije nepotizam”

On upozorava kako su “partitokrati su od 1990. do 2015. toliko zavladali Sveučilištem u Osijeku” napravivši negativnu kadrovsku selekciju.

“Znanstvenika je više od 1.100, a u javnosti se može prepoznati tek dvojicu-trojicu. Svi drugi zavukli su se u kabinete. Ni to nije problem, već što zapošljavaju svoju djecu i rodbinu na fakultetima i u Rektoratu. Primjeri za to su Pravni, Poljoprivredni i Ekonomski fakultet”, konkretno ističe Bosanac.

“Što to znači ‘cijele obitelji’? Imamo dosta mladih koji se zaposle, upoznaju i ožene, to nije nepotizam”, odgovara mu rektor Turkalj.

I NIKOGA NIJE SRAM: HZZO reže broj ljudi, a šefovi zapošljavaju svoju djecu

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr