Bez sunca smo vec danima, kakav ce biti Bozic?

Zadnji put sunce u zagrebackom Maksimiru zasjalo je prije 17 dana, od kada su u vecem dijelu Zagreba, ali i u mnogim dijelovima kontinentalne Hrvatske, protekli dani bez ijednog sata sunca.

Pokazuju to mjerenja meteoroloske postaje DHMZ-a, kojima prognosticar Zoran Vakula dodaje: “Tomu jos nije kraj”.

Po njegovu izvjestaju, preliminarne analize trajanja sjanja sunca na postaji Zagreb Maksimir upucuju na zakljucak kako su dugotrajnija razdoblja od trenutacnog zabiljezena samo pet puta u povijesti svakodnevnih mjerenja te meteoroloske pojave, od 1960. godine, pise Jutarnji list.

Smirivanje u utorak

Posljednje, i do sada najdugotrajnije razdoblje, trajalo je od 31. prosinca 1996. do 25. sijecnja 1997. – cak 26 dana.

Za pocetak tjedna prognosticari najavljuju za unutrasnjost nastavak pretezno oblacnog vremena s mjestimicnom kisom. Smirivanje vremena ocekuje se u utorak.

Bozic bez snijega

Prema dostupnim prognozama prosinac ce nastaviti u stilu kisnog i toplog studenog. Bozic bi u vecini Hrvatske trebao biti kisan i oblacan, bez toliko zeljenih snjeznih pahulja.

U prvom dijelu ponedjeljka u unutrasnjosti pretezno oblacno mjestimice s kisom, a u gorju susnjezicom i snijegom. Poslijepodne na zapadu prestanak oborina, a ponegdje i smanjenje naoblake. Na Jadranu djelomice suncano uz promjenljivu naoblaku i uglavnom bez kise. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistocni, u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu ce puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Temperatura zraka uglavnom izmedu 2 i 7, a na Jadranu od 10 do 15?C.

Utorak ce na kopnu biti promjenljivo oblacno sa suncanim razdobljima, a uz prolazno vise oblaka mjestimice ce biti malo kise, u gorju i snijega. Na Jadranu djelomice ili pretezno suncano. Vjetar ponegdje vrlo jak sjeveroistocni, a na Jadranu jaka i olujna bura i tramontana. Jutro hladno mjestimice sa slabim mrazom u unutrasnjosti. Najvisa dnevna temperatura zraka uglavnom od 2 do 5, a na Jadranu od 7 do 12?C.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr