KORAK U BUDUĆNOST

VRIJEDNA DONACIJA: Hrvatske škole dobile Wi-Fi mrežu vrijednu milijun dolara

Pedesetak škola širom Hrvatske s ukupno preko 26.000 učenika koristit će Wi-Fi mrežu u učionicama, prenosi tportal.

Projekt vrijedan oko milijun dolara (oko 6,7 milijuna kuna) u potpunosti je financirao Microsoft Hrvatska. Proveden je u suradnji s CARNetom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.

‘DJECA SU TRAŽILA JOŠ’: 150 škola u idućoj školskoj godini uvodi velike promjene

Poseban način pristupa mreži

Osim bežičnog pristupa internetu, škole će dobiti visoku razinu sigurnosti i kontrole spajanja na mrežu s obzirom da će učenici moći pristupati mreži samo kroz njihove AII@edu identitete čime automatski dobivaju pristup školskom sustavu te paketu MS Office 365.

Projekt je predstavljen u zagrebačkoj Tehničkoj školi Ruđer Bošković, jednoj od obrazovnih institucija opremljenih Wi-Fi mrežom u sklopu ovog projekta.

Tijekom prezentacije Samir Benkmakhlouf, Microsoftov direktor rješenja za povezivost, naglasio je kako je nužno prihvatiti digitalnu transformaciju koja se događa u obrazovnim sustavima širom svijeta.

“Pedeset posto poslova danas traži poznavanje tehnologije. Za deset godina taj udio će biti 80 posto”, upozorio je Benkmakhlouf koji tehnologiju smatra idealnim alatom za personalizirano učenje.

Hrvatska ogledni primjer

Ivan Vidaković, Microsoft HrvatskaFoto: Microsoft Hrvatska

Direktor Microsofta za Hrvatsku i BiH Ivan Vidaković naglasio je kako je projekt, čija je provedba trajala mjesec i pol dana, prvi te vrste u široj regiji te kako će Hrvatska po tome biti ogledni primjer susjedima.

“U svijetu u kojem je podatak najvažniji resurs ključna su dva alata: ljudski i računalni mozak. Zato je ulaganje u obrazovanje važno”, poručio je Vidaković, “Fokusirajući se na tehnologiju i umrežavanje u obrazovanju, Microsoft pomaže učenicima ovladati digitalnim vještinama i kompetencijama koje će biti potrebne za predstojeću četvrtu industrijsku revoluciju.”

Veleposlanica Sjedinjenih Država u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes istakla je kako će projekt – rezultat dobre suradnje Hrvatske, SAD-a i Microsofta – biti od velike pomoći u savladavanju vještina ključnih za opstanak i napredak u modernom svijetu. Pozvala je na nastavak podrške učenicima, studentima i nastavnicima u pristupu novim tehnološkim rješenjima.

“Projektom implementacije bežičnog interneta učenicima i nastavnicima bit će omogućen brz i pouzdan pristup Internetu, a samim time i širokom spektru informacija te novim znanjima”, rekao je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić.

Pristup bežičnom internetu također olakšati poslovanje ravnateljima i administrativnom osoblju škole, a nastavnicima i učenicima, između ostaloga, i korištenje e-Dnevnika i drugih CARNetovih usluga.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr