Linić ima dobre vijesti za kavopije

Vlada je odlučila o oprostu kamata na porezni dug fizičkim osobama te ukidanju posebnih poreza na kavu i bezalkoholna pića. Bilo je riječi i o Pelješkom mostu, gdje je premijer bio jasan – bez novca iz EU, neće se zakopati prva lopata.

Građani, poljoprivrednici, ribari te obrtnici koji su zatvorili svoje obrte najkasnije do 31. prosinca 2012. godine imat će pod određenim uvjetima pravo na oprost kamata i otplatu poreznog duga u najviše 60 mjesečnih rata po kamati od 4,5 posto na glavnicu duga.

“U ukupnoj nelikvidnosti države veliki udio imaju i građani – oko 18 milijardi kuna prema raznim vjerovnicima”, kazao je ministar financija Slavko Linić, dodajući da je to razlog donošenja izmjena zakona. Kamata je skoro identična glavnici i građanima je nemoguće otplatiti dugove – njen udio premašuje 5,7 milijardi kuna u oko 12,7 milijardi potraživanja države.

Uporaba tunela Sveti Ilija na autocesti A1 plaćat će se 20 kuna – 16 kuna plus PDV. Projekt je koštao 576 milijuna kuna, bit će dovršen 1. svibnja i godišnje održavanje i upravljanje će koštati između 10 i 11 milijuna kuna.
Očekuje se dnevni promet 4.200 automobila, a ljetni promet mogao bi dosezati 8.600 vozila. ‘Ne možemo biti demagozi, ako nešto košta – košta. I u Austriji se tuneli plaćaju’, kazao je premijer Zoran Milanović.”Građani su pokušali kroz obrte stvoriti sami sebi prihode i nisu uspjeli. Ostali su dužni za doprinose ne samo za sebe nego i za zaposlene, što je prepreka za ostvarenje mirovina”, kazao je Linić dodajući da država ovim potiče i da ti građani misle na svoje bivše zaposlenike i krenu s nagodbama. Isto je ponuđeno i poljoprivrednicima kako bi im se olakšala daljnja aktivnost, budući da su im dugovi prema državi prepreka kod ostvarivanja poticaja, i da se pojedini građani potaknu da ponovno krenu u poduzetničke aktivnosti.

Cilj zakona je pomaganje građanima u dužničkoj krizi, zaključio je Linić.

Ukida se posebni porez na kavu i sokove

Ukida se poseban porez na neprženu kavu, ljusku i opnu kave, a na gotov proizvod porez se smanjuje sa 60 kuna na 20 kuna po kilogramu. Država od poreza na kavu dobiva godišnje 110, a od sokova 214 milijuna kuna.

“Porez se neće naplaćivati kod prelaska robe preko granice nego kod prometa”, kazao je Linić o izmjenama posebnih poreza. Posebni proizvodi koji se smatraju hranom koji se smatraju zdravim dodacima prehrani – vode bez dodataka, voćni sokovi i nektari i pića dobivena od mlijeka – ostaju neoporezivi.

Brodotrogir

Vlada je dala suglasnosti na tekst Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodotrogira i sporazuma o osiguranju tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama kao sredstva osiguranja za ispunjenje ugovornih obveza kupca.

“Za restrukturiranje Vlada će izdvojiti 380 milijuna kuna za dodatno nastale troškove i gubitke. Kupac, odnosno investitor donosi nam 2,4 miljarde kuna ulaganja kroz razdoblje do 2016. godine”, kazao je o ugovoru ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Imamo moralno pravo na novac za Pelješki most?

Ministrica vanjskih poslova predstavila je postupke za sklapanje Ugovora o graničnim prijelazima između Republike Hrvatske i Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine koji su nužni nakon ulaska Hrvatske u EU. Prolaz kroz BiH do Dubrovnika i dalje će se odvijati preko Neuma, budući da Pelješki most nije izgrađen, kazala je. Premijer Milanović se nadovezao na to i dao do znanja da očekuje da će izgradnju tog mosta morati financirati EU.

“EU nam nije izgradila ni kilometra autocesta i imamo moralno pravo nešto tražiti. Ali dok novac ne vidimo, ne otvaramo gradilišta”, kazao je premijer.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr