VIDEO: HRT kreće u pionirski projekt i to – dobar!

U subotu kreće novi projekt HRT-a pod nazivom ANIMA ‘Hotel Europa’. Riječ je o prvom pokaznom modelu, pionirskom projektu Informativnog medijskog servisa kakav još nije radila nijedna medijska kuća u Hrvatskoj. Ideja zvuči prilično dobro.

Javna televizija ga predstavlja kao multimedijalni iskorak HRT-a koji bi trebao pokazati buduće multimedijalno usmjerenje HRT-a.

Ključne u projektu su dvije osobe: Ivana Dragičević, vanjskopolitička novinarka HRT-a i Dinko Cepak, grafički dizajner s HRT-a, koji je zadužen za vizualni identitet i “tehnički” dio posla.

Njih dvoje, naime, kreću na putovanje prema Lampedusi.

“Ideja se rodila nakon posljednje tragedije na Lampedusi, prvoj točki Europske Unije na koju pokušavaju doći tisuće ilegalnih imigranata s Bliskog istoka i iz Afrike. Od 1. srpnja i Hrvatska je ulaskom u EU postala tzv. ‘granična zemlja’ Europske Unije, što je otvorilo niz pitanja s kojima ćemo se morati suočiti, poput nadzora granice, ilegalne imigracije te trgovine ljudima”, objasnila je suautorica Dragičević.

//www.youtube.com/embed/n5NGH_5lxxU
Taj dvije tisuće kilometara dug put proći će automobilom, zatim se ukrcati na trajekt u Agrigentu te nakon devet sati plovidbe stići na najveći od Pelagijskih otoka. Vratit će se istim putem, natrag do hrvatske granice, u naše dvorište i ispričati priču o ilegalnim emigrantima koji su na svom putu zastali ili ostali u Hrvatskoj. Naime, u projektu ANIMA ‘Hotel Europa’ tragat će za pričama ilegalnih imigranata koji u Europi traže bolji život, ispitujući pritom i kakav je odnos Hrvata prema njima.

Rezultat će biti dnevna objava materijala s tog putovanja putem različitih platformi – na web stranicama (anima.hrt.hr), na Facebooku i Twitteru, ali i na YouTube kanalu Novih medija HRT-a. Kruna je, dakako, televizijski dokumentarac, a nakon njegova emitiranja cijeli će se put vratiti natrag na web i društvene mreže, na kojima će ostati integralne snimke, tekstovi i drugi materijali.

Cijeli će se “proces” rada na novinarskoj priči pratiti na dnevnoj bazi putem weba i društvenih mreža. Ovakav model omogućuje autorima svakodnevno izvještavanje putem različitih novinarskih formi na različitim platformama, a onima koji projekt prate pristup najnovijim informacijama, materijalima i snimkama vezanim uz novinarsku priču.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr