FOTO: 'Ako nigdje drugdje, slomit ćete zube u Kutini'

‘Niste dobili mandat za sječu radnih mjesta. Hrvatsko gospodarstvo će nakon vašeg odlaska izgledati kao Mjesečeva površina. Skinite nam omču s vrata i dajte nam da živimo dostojanstveno!’, poručio je vladajućima šef HUS-a Ozren Matijašević s govornice na Markovom trgu.

Oko 1.500 radnika brodogradilišta, tekstilne industrije, građevinskog sektora, drvno-prerađivačkih poduzeća i velikih poduzeća poput Dalekovoda, Konstruktora i Petrokemije, uz potporu SSSH-a i HUS-a, prosvjeduju na Markovom trgu.

Noseći veliki transparent na kojem piše “Posao i plaća, a ne burza!” oko 1.500 prosvjednika u koloni stiglo je na Markov trg, gdje ih je dočekalo osiguranje interventne policije, njih dvadesetak te zaštitne ograde.

Pod prozorima premijerova ureda okupljeni prosvjednici skandiraju: ‘Lopovi, lopovi!’

Prosvjednici su putem razglasa puštali pjesme kojima šalju poruke Vladi. Ja sam penzić gol i bos, u kontejner guram nos te Laži, laži, laži me, samo su neke od pjesama koje su sindikalisti pripremili za Vladu.

‘Vladi treba četa otorinolaringologa’

“Sigurno nas sada slušaju iza prozora. Trebala bi im čitava četa otorinolaringologa da im isperu uši da bolje čuju i da poštuju hrvatske radnike”, kazao je Mladen Novosel iz HUS-a. Istaknuo je da se pregovori ne bi trebali svoditi na uvjeravanje sindikalista da se odreknu svojih prava.

“Milanoviću, tražimo od vas da oslobodite svoje ministre trošenja vremena”, kazao je je Novosel. Vladajućima je poručio da porez nametnu bankama koje, kako je rekao, pljačkaju građane. Njegovim porukama kritike prema vladajućima pridružili su se i ostali sindikalni čelnici.

Okupljene je na jedinstvo pozvao predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Ivan Tomac, a predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić ministre je optužio da otimaju sirotinji i daju bogatima.

Bulić je pozvao policiju da ne provodi zakone “koje je ova banda donijela”.

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić kazao je okupljenoj masi da je cilj poreza na vikendice da ih jeftino pokupuju stranci.

Matijašević: Doveli su nas na rub bankrota

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević vladajućima je poručio da su tvrtke doveli na rub bankrota.

“Oni već dugo bježe od industrije koju izlažu nemogućim uvjetima poslovanja. Bježe od svake proizvodnje, pokazujući da nisu dorasli problemu koji je pred nama. Svojom politikom doveli su nas na rub bankrota. Došli smo do toga da će više ljudi raditi trgovini nego u proizvodnji”, kazao je Matijašević koji je prijedlog proračuna za 2013. nazvao je “računom bez krčmara”.

“Niste dobili mandat za sječu radnih mjesta. Hrvatsko gospodarstvo će nakon vašeg odlaska izgledati kao Mjesečeva površina. Skinite nam omču s vrata i dajte nam da živimo dostojanstveno!”, poručio je Matijašević.

Željko Klaus, glavni povjerenik sindikata EKN u Petrokemiji, poručio je vladajućima da je dosta rezanja plaća i uvođenja poreza.

“Ako nigdje drugdje, slomit ćete zube u Kutini”, završio je Klaus.

‘Krize puna vreća, samo za radnička pleća’

Podsjetimo, obučeni u crvene prsluke s parolom “Za obranu radnih mjesta”, sindikalisti, njih između 1.500 i 2.000, okupili su se u četvrtak ujutro ispred Radničkog doma na zagrebačkom Krešimirovu trgu.

Neki od njihovih transparenata su “Posla ima, pustite da radimo”, “Nova vlast, ista priča”, “Krize puna vreća, samo za radnička pleća”, “Osim dugova, što ostavljate mladima?” itd.

Javnim prosvjedom pod nazivom “Živi zid za obranu radnih mjesta – posao i plaća, a ne burza” radnici su odlučili ukazati na probleme s kojima se susreću u tvrtkama koje posluju s gubitcima.

“Firme ne isplaćuju plaće, još uvijek ima mnogo administrativnih prepreka, a konkurentnost nam je daleko od europske prakse”, kaže predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

“Nezadovoljni smo načinom rada aktualne Vlade, nezadovoljni smo nefunkcioniranjem Ministarstva gospodarstva. Osnovna poruka je reindustrijalizacija odmah i bez odlaganja. Mnogo stvari treba promijeniti da bi gospodarstvo uopće moglo doći do daha”, poručio je Matijašević.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr