Odgovor na pitanje o uzrocima ovakvog ekstremnog vremena

U proljece Gunja i istocna Posavina, tijekom ljeta pijavice, tuca, obilne kise u mnogim mjestima, i na moru i na kopnu. Sada krajem ljeta ponovno obilne kise, poplave…

Na pitanje o uzrocima ovakvog vremena glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula kaze da je tesko jednostavno, jasno i pouzdano odgovoriti. Jesu li za to krive klimatske promjene ili zatopljenje ili dolazak ucestalog vlaznog zraka i ciklona kojih je znalo biti i prije.

Prva polovina rujna zanimljiva

Obilnih kisa bilo je i u proslosti, ali ne posvuda. Prva polovina rujna osobito je zanimljiva za analize jer je primjerice u Varazdinu, Komizi i Dubrovniku palo vise kise nego u do sada najkisovitijem rujnu.

Ekstreman dio godine

I dosadasnji dio godine, kaze Vakula jako je ekstreman, u Zagrebu i Splitu primjerice ali i u mnogim drugim mjestima kao nikada do sada u povijesti mjerenja.

“Stoga ne treba cuditi sto nam se dogadaju visoke vode i poplave. Nasipi su gradeni za ekstremne vodostaje koji su manji od ovogodisnjih, a ako se tome dodaju i neki drugi problemi – skola za buducnost, nazalost skupa”, kazao je Vakula.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr