PRIPREMITE KIŠOBRANE

VAKULA NAJAVIO KRAJ LJETA: Nakon rekordno tople prve polovine rujna stiže naglo osvježenje

Kao što se i najavljivalo, dosadašnji dio rujna bio je iznadprosječno topao, i to kao malo koji u povijesti mjerenja. Na manjak svježine mnogi bi se mogli žaliti već danas, pa i tijekom vikenda, ali ne i sljedećeg tjedna kada će temperatura zraka biti primjerena dobu godine, a i kiše će biti gotovo posvuda u Hrvatskoj.

Piše to Zoran Vakula u svojoj redovitoj vremenskoj prognozi na HRT-u ističući kako je kiše bilo i u prvoj polovini rujna, ali u količinama uglavnom manjim od prosječnih, uz iznimku istočne Hrvatske, te samo ponegdje na srednjem i južnom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije.

DUGOROČNA PROGNOZA ZA JESEN: Otkriveno do kada će trajati bablje ljeto i kada stiže snijeg

Iznadprosječno topla prva polovina rujna

I dok je kiša bila nejednoliko raspoređena, temperatura je zraka posvuda bila viša od uobičajenih srednjih vrijednosti, ponegdje i znatno, čak i kao malo kada od službenog početka mjerenja.

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, primjerice, srednja najniža temperatura zraka, koja se događa uglavnom tijekom noći i jutra, za prvih 15 dana rujna samo je 2011. godine bila viša nego ove, i to za samo 0,2 °C.

A i u Rijeci je opet samo iste te 2011. godine srednja najviša temperatura zraka prve polovice rujna bila viša nego dosadašnjeg ovogodišnjeg rujna, pri čemu je ove godine bilo rekordnih devet vrućih dana, onih s najvišom dnevnom temperaturom zraka 30 °C i višom. Istina, 2011. godine u cijelom ih je mjesecu bilo 10, za što je ove godine vrlo mala vjerojatnost.

OGLASIO SE I VAKULA: Evo kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana (i mjeseci)

zoran-vakula_01

Meteoalarm upozorava na obilniju kišu

Osim već dugonajavljivanog pada temperature, već u petak i subotu, te posebice u nedjelju i ponedjeljak past će i kiša, ponegdje i obilnija. Stoga su prognostičari DHMZ-a za petak objavili upozorenje u europskom MeteoAlarm sustavu za mjestimice i više od 50 litara kiše po četvornome metru na sjevernom Jadranu, uključujući i unutrašnjost Istre, te u gorskoj Hrvatskoj, a do subote ujutro kiše će vrlo vjerojatno biti i u drugim krajevima, najviše na Jadranu i uz njega, najmanje u istočnim krajevima.

I jugo i jugozapadnjak nekima bi mogli smetati pa i za njih postoje posebna upozorenja, i u MeteoAlarmu, a i u tradicionalnim prognozama za pomorce Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, koje se mogu slušati i na Hrvatskome radiju.

DUGOROČNA PROGNOZA: Accuweather objavio kakvo nas vrijeme očekuje ove jeseni

Gradska svakodnevica

Mogućnost poplava je vrlo mala

U subotu slijedi razvedravanje, a u nedjelju novo jače naoblačenje i kiša, do utorka ujutro ponovno mjestimice i obilnija, i opet češće na Jadranu i područjima uz njega, gdje će u mnogim mjestima vjerojatno pasti novih tridesetak, pa i više litara. Mjestimična veća količina kiše u kratkom vremenu mogla bi prouzročiti nevolje. No, budući da je zemlja većinom prilično suha, mogućnost poplava je relativno mala, ističe Vakula u svojoj prognozi na HRT-u.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr