'U ime obitelji' traže izuzeće GONG-a na referendumu

Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ podnijela je zahtjev Državnom izbornom povjerenstvu za izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača referenduma 1. prosinca.

“Budući da udruga GONG već duže vrijeme javno provodi svojevrsnu anti-kampanju protiv referenduma, očito je da aktivno i pasivno utječe na buduće birače.

Kako je anti-kampanja jednostrana i aktivistička, držimo da predstavlja zloupotrebu pozicije GONG-a u hrvatskom društvu i javnosti.

Zbog dugogodišnje pozicije GONG-a kao udruge koja ‘obavlja djelatnosti nepristranog i nestranačkog praćenja, nadgledanja i unaprjeđivanja izbornog procesa’, kod dijela birača ostavlja se dojam kako je anti-kampanja koju GONG provodi nepristrana i nestranačka – što nije točno. Ovakvom promjenom pozicije iz ‘nepristrane’ u aktivističku udrugu GONG aktivno otežava biračima donošenje informirane odluke o referendumskom pitanju”, istaknuto je u priopćenju inicijative.

GONG ni ne želi promatrati diskriminatorni referendum

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić je pak poručio da “mi referendum, radi korektnosti, nećemo niti promatrati”.

“To priopćenje je stvarno deplasirano jer zna se tko može promatrati izbore i referendum: GONG svakako i neke druge udruge imaju pravo promatrati referendum. Međutim, ovo je u stilu inicijative da ograničava prava drugima, kao što je i riječ i o ovoj inicijativi za promjenu Ustava. GONG radi korektnosti neće promatrati referendum zato što smo zauzeli jasan stav: dakle, ne možemo zauzeti nikakav drugi stav nego biti protiv ove inicijative koja je diskriminatorna i uperena protiv određene manjine. Ne znamo više što reći, osim što i dalje ne znamo tko financijski stoji iza ove inicijative o promjeni Ustava”, poručio je Zelić.
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr