Temperature obaraju sve rekorde, vruće i u kolovozu

Nakon ekstremno toplog lipnja i srpanj je gotovo diljem Hrvatske bio isti, čak i ekstremniji, budući da su srušeni mnogi temperaturni rekordi. A vrućine nam, vrlo vjerojatno, neće nedostajati ni u kolovozu.

I dok mnogi u svijetu prate rekorde na olimpijskim igrama, neki turistički djelatnici u zapadnoj Europi žele tužiti meteorologe zbog prognoze promjenjivog i svježijeg vremena, kod nas se možemo žaliti na sušu i, naravno, toplinu jer je već već drugi mjesec za redom iznadprosječno topao, čak i ekstremno topao.

Prema preliminarnim izračunima, srednja mjesečna temperatura tijekom srpnja je u mnogim mjestima bila kao nikada do sada u povijesti mjerenja. Na Hvaru, primjerice, gdje postoje podaci još od 1858. godine, postavljen je novi rekord –
28,1°C, ispred starog 27,6°C iz 1928. Na meteorološkoj postaji Zagreb Grič, izjednačen je rekord iz 1928. godine – 25,0°C, a rekordi iz iste godine održali su se u Gospiću (22,7°C, a
ove godine ‘samo’ 21,9°C) i Osijeku (25,2°C, a ove godine ‘samo’ 24,7°C).

Na meteorološkim postajama s kraćim nizom mjerenja ovogodišnji je srpanj rekordan u (po abecednom redu): Bjelovaru, Daruvaru, Dubrovniku, Goricama, Gradištu, Komiži,
Križevcima, Makarskoj, Malom Lošinju, Pazinu, Pločama, Poreču, Sisku, Slavonskome Brodu, Splitu (Marjan), Zadru, Zagrebu (Maksimir) i Zavižanu, a izjednačen je rekordno topao srpanj u Krapini i Rabu.

‘Ozbiljnije’ kiše nema na vidiku, dolazi novi toplinski udar

Pritom valja spomenuti kako će se taj niz jamačno proširiti i s nekim postajama koje nisu bile dostupne u trenutku ove preliminarne analize.

Višemjesečna suša nastavila se većini Hrvatske, pri čemu je količina oborine bila nejednoliko raspoređena, kako i priliči ljetnom mjesecu sa sporadičnim pljuskovima. Izraženiji manjak oborine od uobičajenih srpanjski količina zabilježen je, primjerice, na postajama Gospić, Split Marjan i Zagreb Grič, te posebice u Rijeci, gdje su pale rekordne 2 litre kiše po četvornome metru, te u Bjelovaru, gdje je s 12 litara, ovo također najsuši srpanj u povijesti mjerenja. Manje od 10 litara zabilježeno je i u Hvaru, Komiži, Makarskoj, Malom Lošinju, Pločama, Poreču i Splitu.

I u najnovijim prognozama za kolovoz, obilnije i ‘ozbiljnije’ kiše još nema na vidiku, a samo se ponegdje mogu dogoditi kratkotrajni pljuskovi, uglavnom u kontinentalnom području. Iznadprosječna toplina će se nastaviti barem do polovice mjeseca, a vjerojatno i dulje, pa ne treba čuditi ako i ovaj mjesec ponegdje bude ekstremno topao. Već do kraja ovog tjedna diljem Hrvatske valja se pripremiti na novi toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr