Temperature obaraju sve rekorde, vruće i u kolovozu

Nakon ekstremno toplog lipnja i srpanj je gotovo diljem Hrvatske bio isti, čak i ekstremniji, budući da su srušeni mnogi temperaturni rekordi. A vrućine nam, vrlo vjerojatno, neće nedostajati ni u kolovozu.

I dok mnogi u svijetu prate rekorde na olimpijskim igrama, neki turistički djelatnici u zapadnoj Europi žele tužiti meteorologe zbog prognoze promjenjivog i svježijeg vremena, kod nas se možemo žaliti na sušu i, naravno, toplinu jer je već već drugi mjesec za redom iznadprosječno topao, čak i ekstremno topao.

Prema preliminarnim izračunima, srednja mjesečna temperatura tijekom srpnja je u mnogim mjestima bila kao nikada do sada u povijesti mjerenja. Na Hvaru, primjerice, gdje postoje podaci još od 1858. godine, postavljen je novi rekord –

28,1°C, ispred starog 27,6°C iz 1928. Na meteorološkoj postaji Zagreb Grič, izjednačen je rekord iz 1928. godine – 25,0°C, a rekordi iz iste godine održali su se u Gospiću (22,7°C, a
ove godine ‘samo’ 21,9°C) i Osijeku (25,2°C, a ove godine ‘samo’ 24,7°C).

Na meteorološkim postajama s kraćim nizom mjerenja ovogodišnji je srpanj rekordan u (po abecednom redu): Bjelovaru, Daruvaru, Dubrovniku, Goricama, Gradištu, Komiži,
Križevcima, Makarskoj, Malom Lošinju, Pazinu, Pločama, Poreču, Sisku, Slavonskome Brodu, Splitu (Marjan), Zadru, Zagrebu (Maksimir) i Zavižanu, a izjednačen je rekordno topao srpanj u Krapini i Rabu.

‘Ozbiljnije’ kiše nema na vidiku, dolazi novi toplinski udar

Pritom valja spomenuti kako će se taj niz jamačno proširiti i s nekim postajama koje nisu bile dostupne u trenutku ove preliminarne analize.

Višemjesečna suša nastavila se većini Hrvatske, pri čemu je količina oborine bila nejednoliko raspoređena, kako i priliči ljetnom mjesecu sa sporadičnim pljuskovima. Izraženiji manjak oborine od uobičajenih srpanjski količina zabilježen je, primjerice, na postajama Gospić, Split Marjan i Zagreb Grič, te posebice u Rijeci, gdje su pale rekordne 2 litre kiše po četvornome metru, te u Bjelovaru, gdje je s 12 litara, ovo također najsuši srpanj u povijesti mjerenja. Manje od 10 litara zabilježeno je i u Hvaru, Komiži, Makarskoj, Malom Lošinju, Pločama, Poreču i Splitu.

I u najnovijim prognozama za kolovoz, obilnije i ‘ozbiljnije’ kiše još nema na vidiku, a samo se ponegdje mogu dogoditi kratkotrajni pljuskovi, uglavnom u kontinentalnom području. Iznadprosječna toplina će se nastaviti barem do polovice mjeseca, a vjerojatno i dulje, pa ne treba čuditi ako i ovaj mjesec ponegdje bude ekstremno topao. Već do kraja ovog tjedna diljem Hrvatske valja se pripremiti na novi toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Imaš komentar?Još iz rubrike

Povratak na Net.hr