U SCHENGEN DO 2018.

STIER O PORUCI ŠEFA EUROPSKE KOMISIJE: ‘Ovo je izuzetno povoljno za Hrvatsku, naročito sada kada je Slovenija najavila blokadu’

Bivši ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade, Davor Ivo Stier, nakon govora predsjednika Europske komisije Junckera kazao je da Hrvatska ispunjava kriterije za ulazak u Schengenski prostor u koji bi mogla ući najkasnije do 2018. godine.

Stier je istaknuo kako je isticanje Hrvatske u Junckerovu govoru izuzetno važna i snažna poruka da Hrvatska zaslužuje punopravno članstvo u Schengenu.

PREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE U GOVORU O STANJU U EUROPSKOJ UNIJI: ‘Hrvatska treba ući u Schengen čim ispuni uvjete’

‘Hrvatska sada ispunjava te kriterije i najkasnije bi to trebalo do 2018. godine ispuniti kada prolaze sve te evaluacije Europske komisije. Hrvatska je već ispunila uvjete da može koristiti Schengenski informacijski sustav i za opremljenost naših graničnih prijelaza. Vrlo je jasna politička poruka da kada se tehnički kriteriji udovolje, Hrvatska mora ući u Schengenski prostor i da ne bude tu političkih prepreka’, rekao je Stier u HRT-ovom Studiju 4.

‘Vrlo je jasna politička poruka. Kada se ti tehnički kriteriji udovolje, Hrvatska mora ući u Schengen i tu nema političkih prepreka. I to pogotovo u ovom trenutku, kada je Slovenija zbog političkih razloga najavljivala blokadu, ova poruka predsjednika Europske komisije je izuzetno povoljna za Republiku Hrvatsku’, zaključio je Stier.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula naglasio je da je ovo ‘dobra vijest koja znači da moramo iskoristiti priliku i zaključiti ne samo tehničke nego i političke kriterije koji su potrebni da bi se ušlo u Schengen’.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr