Split će dobiti desetmetarski križ na Marjanu i spomenik Tuđmanu

Postavljanje kamenog križa visine deset metara i duljine horizontale od šest metara s pripadajućim postoljem na Marjanu vijećnici su jednoglasno prihvatili. Križ će biti podignut uz jugozapadni ugao vidikovca na vrhu Telegrin na Marjanu.

Na sjednici splitskog gradskog vijeća odobreni su spomenici Franji Tuđmanu, Bajdi Vukasu te križ na Marjanu.

“Kako ga je Isus nosio, tako ga i mi nosimo s obzirom na to koliko je prepreka bilo. Prva je bila konzervatorska studija koju smo morali izraditi, pa onda i projekt križa. Svakako, imamo ga nakon teške muke”, kazao je u uvodnom izlaganju Zoran Jeramaz, predsjednik Komisije za imena ulica, trgova i za spomenike, govoreći o postavljanju križa na Marjanu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dogradonačelnik Jure Šundov kazao je kako križ još nema lokacijsku dozvolu, no da je njezino ishođenje stvar formalnosti. “Blokovi za kamen su već izrezani, u što sam se i sam na svoje oči uvjerio, a u utorak na našu konferenciju za novinare dolazi i projektant pa ćete biti upoznati sa svim detaljima”, istaknuo je Šundov. Za kamen i izradu križa pronađeni su donatori, dok će Grad financirati izradu dokumentacije, ističe Šundov.

Spomenik velikanu Hajduka Bernardu Vukasu – Bajdi, autora akademskog kipara Vojina Hraste postavio bi se u blizini stadiona Poljud, na zelenoj površini ispred ulaza u klupske prostorije. Spomenik Tuđmanu bio bi postavljen ispred Nadbiskupije.

Imaš komentar?Još iz rubrike

Povratak na Net.hr