ČUDAN PUT UKRADENOG TEKSTA

SKANDAL U HINI TEŽI NEGO SE MISLILO: Ukradeni tekst o Mrsićevoj supruzi prvo je poslan jednoj političkoj stranci!

Hrvatska novinska agencija (HINA) pokrenula je internu istragu kako bi utvrdila tko je s deska agencije ukrao radnu verziju teksta o bivšoj tvrtki i poslovima Dijane Šucbah Mrsić, supruge bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

POKRENUTA ISTRAGA: Bivšoj ravnateljici Hine prijeti otkaz zbog krađe teksta o Mrsićevoj supruzi

Tekst o poslovima njegove žene skiunt je s deska agencije, nakon čega je objavljen na dva privatna portala. Interna istraga pokazala je kako je tekst poslao jedan od djelatnika, piše Novi list.

Dijana Šucbah Mrsić u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ostala je dužna 10.5 milijuna kuna. Tekst je skinut s deska 9. rujna, nakon čega je ta radna verzija teksta objavljena na dva privatna portala. Interna je istraga pokazala kako se radi o djelu jednog od Hininih djelatnika, zbog čega je protiv istog pokrenut postupak izvanrednog otkaza.

‘Točno je da je radna verzija teksta ukraden i da je internom istragom utvrđeno da je to učinio jedan naš djelatnik i da je taj djelatnik preko svog službenog maila taj tekst proslijedio jednoj političkoj stranci, nakon čega je objavljen na dva portala. Također je točno da je protiv tog djelatnika, sukladno odredbama Zakona o radu, pokrenut postupak izvanrednog otkaza’, potvrdila je Branka Valentić, predsjednica Uprave Hine.

Nije željela reći o kojem se zaposleniku radi, no neslužbeno se doznaje kako se radi o bivšoj ravnateljici Hine, novinarki Smiljanki Škugor Hrnčević.

Tekst je prvo dobila jedna politička stranka

Interesantan je i put radnog verzije teksta o poslovima supruge Mrsić.

Naime, radna verzija teksta prvo je odaslana jednoj političkoj stranci, a potom je tekst objavljen na portalima direktno.hr i maxportal, i to tako da se u njima ravnateljicu Hine izravno, a glavnog urednika Hine neizravno optužuje za cenzuru pred izbore.

Ključno je ipak priopćenje udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNiP), koja je nakon što je prije koji dan tekst objavljen u emisiji Hine, pozvala Ministarstvo kulture te Vladu da čim prije provjere postupanje čelništva Hine – Upravnog vijeća, ravnateljice i glavnog urednika Hine, a vezano uz informacije dobivene od članova HNiPa da se u Hini provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost.

Očitovanje ravnateljice, glavnog urednika i Upravnog vijeća traži i tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, iako je po zakonu iznad Upravno vijeća samo Hrvatski sabor.

Glavni urednik tvrdi da nema cenzure

Glavni urednik Hine Serđo Obratov reagirao je priopćenje HNiP-a te odbacio optužbu da je ravnateljica Hine stopirala ili na bilo koji način utjecala na objavu teksta.

‘Već sama činjenica da je kolegica u dogovoru s nadređenim urednikom počela raditi na navedenoj temi, da je radna verzija teksta od prvog trenutka svima dostupna i vidljiva na desku Hrvatska te da se na temi i dalje radilo govori da nema riječi o nikakvoj cenzuri, naveo je Obratov te pojasnio kako je on tražio doradu teksta te da je to razlog što je objavljen kasnije, 18. rujna, a onda i uvelike prenesen.

Obratov tvrdi da se radi o očitom pokušaju diskreditacije ravnateljice Hine te napominje – krađa Hininog radnog teksta spada u tešku povredu obveze iz radnog odnosa, koja zaslužuje ne samo izvanredni otkaz ugovora o radu, već i kaznenu prijavu zbog krađe.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr