Dobro raspoloženi Milanović jedva se susprezao od smijeha na sjednici Vlade

Vlada je na sjednici raspravljala o minimalnoj plaći, a tema su bili i lokalni izbori unutar rasprave o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Milanović je komentirao pad kreditnog rejtinga i pritom se smijao.

Vlada je usvojila nove tzv. potrošačke europske zakone, o predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom i o deterdžentima. Usvojeni su i Uredba Europskoga parlamenta i Vijeća o izvozu i uvozu opasnih kemikalija te zakon o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji.

Saboru je upućen konačni prijedlog Zakona o parničnom postupku, koje je predstavio ministar pravosuđa ističući da se njima provodi “koncentracija postupka”, što znači da će stranke brže i jeftinije rješavati postupke.

“Svaka lista i svaki kandidat dužni su otvoriti račun u županiji u kojoj se natječu”, kazao je ministar uprave Arsen Bauk govoreći o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. To povećava transparentnost, dodao je.

Vlada će uredbom odlučivati o minimalnoj plaći

Minimalna plaća je zaštitni mehanizam kojim se štiti životni standard radnika, a postoje problemi u primjeni zakona iz 2008. godine, rekao je ministar rada u raspravi o minimalnoj plaći.

“Nismo od 2009. unatoč inflaciji podizali minimalnu plaću”, kazao je, dodajući da je otada ostala “zabetonirana na 2.814 kuna bruto”. Vlada treba uredbom donositi iznos minimalne plaće uz parametre o kretanju u gospodarstvu i nakon dogovora sa socijalnim partnerima, novi je prijedlog koji je predstavio Mirando Mrsić.

Prema rješenju ove vlade, kolektivnim ugovorom mogla bi se dogovoriti i manja plaća od minimalne.

“Vlada mora napraviti nešto da minimalna plaća ne bude ispod praga siromaštva, a ako to ne promijenimo to će nam se desiti vrlo brzo”, kazao je Mrsić.

Nezasitne kreditne agencije

Nakon toga javnosti se obratio premijer Zoran Milanović koji je kazao da ne želi da ispadne kako se skriva od vijesti o padu kreditnog rejtinga.

“Kad biste pitali sve europske premijere što misle o kreditnim agencijama vjerojatno bi prešutjeli. Ja vjerojatno imam bolje mišljenje, ali ovo mišljenje govori u pravilu da smo što se njih tiče na pravom putu, ali da ne idemo dovoljno brzo”, smatra Milanović.

Do njihovog mišljenja drži, ali ne misli da se reforme trebaju provoditi brzo koliko bi njima bilo dovoljno da bi se međusobno razumjeli.

“Znamo kako idu oni koji idu brzo, a nemaju dovoljno dobre gume”, kazao je Milanović, nazivajući agencije i nezasitnim u tom smislu.

“Agencije gledaju isključivo interes investitora, a mi moramo gledati interes društva. Oni nisu nespojivi, ali nisu isti”, zaključio je.

Ministar financija Linić je predstavio godišnje izvješće o državnim potporama za 2011. godinu, kazavši da je tada potrošeno 9 milijardi kuna u te svrhe, što je mnogo više nego države EU.

“Nije ni čudno što je 2011. završila sa 5 posto deficita”, rekao je Linić i dodao da su tada smanjili potporu brodogradnji te da je to “bilo nemilosrdno trošenje kako bi se uložilo u kampanju”.

Predložio je i da se iz tekuće rezerve plate dug prema UNESCO-u za 2012. godinu, koji iznosi oko 2 milijuna kuna.

Milanović je na to kazao kako se nada da je to zadnja članarina koja se plaća na ovaj, a ne redovan način.

Linić je predložio i da se uloži amandman na Konačni prijedlog zakona o trošarinama koji će omogućiti da poslodavci imaju poslovni i neposlovni dio u svojim lokalima i plaćali različite trošarine ovisno o namjeni.

Dobro raspoloženi premijer

Dok je govorio o agencijama Milanović si dvaput nije mogao pomoći – počeo se smijati. Smijeh ga je uhvatio i kada je pročitao točku dnevnog reda “Prijedlog odluke o raspremi i prodaji četiri spremnika za omekšivače kao otpadni materijal”, ali i nakon što je pitao koliko ljudi će se razboljeti zato što je prostorija u kojoj se održava sjednica Vlade pothlađena. Rečeno mu je da je temperatura 19 stupnjeva.

Namještaj

Važno je da se vjeruje kako se u Holdingu “namještaji se ne namještaju”, kazao je Milanović u raspravi o izvješću o provedbi Antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za razdoblje 2010.-2012. godine. Onda je, prije nego je shvatio omašku, još jednom umjesto “natječaj” rekao namještaj.

“Ovo će sigurno biti centralna vijest u Dnevniku“, komentirao je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr