Ne rade, a godinama primaju natprosječne plaće

Za Čačića je TŽV Gredelj ‘klasični, standardni, savršen primjer kako se ne smije raditi’. Da je po njemu, od 1.400 radnika davno bi ostalo 300 do 400 i pripojilo bi se Končaru. Radnici, poručio je, moraju shvatiti da se uprava odlučila na prevelik zalogaj.

“To je tvrtka s 1.400 ljudi koja je prodala svoju imovinu i onda snažno investirala u opremu. Očito su se preinvestirali. Onda su kupljenu opremu prodali, pa uzeli u leasing da bi se pokušali održati. Već godinama ne rade, a plaće su više nego u drugim poduzećima u sektoru, neusporedivo više nego primjerice u Đuri Đakoviću, koji je uspješna tvrtka”, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvoga.

“To je klasični, standardni, savršen primjer kako se ne smije raditi”, izjavio je za Gredelj dan nakon velikog prosvjeda radnika ispred Banskih dvora.

Tezu da Vlada namjerno gasi tu tvrtku, koju su iznijeli sindikati i pojedini zastupnici, s gnušanjem odbacuje, jer “Vladi ne pada na pamet da bilo što namjerno gasi”. Dodaje da Vlada pokušava svim mjerama, zakonima, intervencijama i subvencijama, kao i neformalnim sastancima s bankarima spasiti sve što se spasiti da.

‘Nakon 1. listopada bi ih likvidirali’

Radnici su, podsjetimo, postavili i pitanje zašto se Gredelj gura u stečaj baš u vrijeme kada Hrvatske željeznice trebaju raspisati natječaj za nabavu novih vlakova, u listopadu.

“Ako Gredelj dođe do 1. listopada, oni su likvidirani! Zakon o stečaju kaže da tvrtka s takvom strukturom ide u likvidaciju”, kazao je Čačić dodajući da im je ovo jedina šansa, jer se Vlada planira držati zakona.

Segmenti Gredelja, smatra Čačić, trebali bi zajedno s Končar-vozilima dati ponudu za vlakove koja bi na svjetskom tržištu mogla biti atraktivna i konkurentna. No, i u tom slučaju, zaključuje prvi potpredsjednik Vlade, “ne bi se radilo o svih 1.400 zaposlenih u Gredelju, nego o 300 ili 400 radnika”.

Radnici su za vrijeme sjednice Vlade u četvrtak poručili Vladi da uprava poduzeća mora otići te da neće pristati na to da se prepolovi broj radnika, a da se tvrtka podijeli na dva dijela. Nije im logično da par godina nakon investicije teške milijardu kuna ta tvrtka ide u stečaj. Njihov dug bankama i dobavljačima iznosi oko 450 milijuna kuna.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr