SVI ZADOVOLJNI PREGOVORIMA

PRVI KONKRETNI DATUMI: Petrov otkrio što će se dalje događati do formiranja nove vlade

Nakon završenih razgovora Božo Petrov je iznio i prve konkretne rokove.

“U 30 dana će se konstituirati Sabor i izglasati zakoni, a za ono što treba više vremena će se postići sporazum HDZ-a i Mosta”, rekao je Petrov, zadovoljan atmosferom na sastanku. Dodao je kako će u pregovorima biti moguće donijeti i kompromisna rješenja ako će ona biti sveobuhvatnija.

PROCURILI KLJUČNI DETALJI PREGOVORA PLENKOVIĆA I PETROVA: ‘Može, ali jedna stvar ne dolazi u obzir…’

U vezi kave Nikole Grmoje i Hrvoja Runtića koja je dosta odjeknula u javnosti Petrov je rekao da je to bio samo razgovor oko Mostovih prijedloga za izmjenu Ovršnog zakona. Uz to je i naglasio kako je Runtić nezavisni zastupnik.

ZAVRŠEN SASTANAK MOST-A I HDZ-A: Plenković: ‘HRT treba rekonstruirati’; Petrov: ‘Pretplata mora biti manja’

Program sa cjelovittim mjerama

Andrej Plenković rekao je kako je pristup HDZ-a da zajedno sastave program koji će sadržavati cjelovite mjere. “HDZ podržava da se koriste 3 preferencijalna glasa. Tu smo se brzo dogovorili. Glede prava zastupnika mislim da ćemo naći dobra rješenja. HRT-u pristupamo sustavno. To nisu stvari koje se mogu donositi na temelju dogovora dviju stranaka”, dodao je predsjednik HDZ-a.

“Još nema ni službenih rezultata izbora. Naš je cilj paketni dogovor kako bismo, kad rokovi dođu, na kraju imali sve spremno za vladu i Sabor”, rekao je Plenković.

Most - HDZ
Dok nema službenih rezultata izbora, razgovori niti ne mogu biti zaključeniFoto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gordan Jandroković još je prije početka pregovora rekao kako nastavljaju razgovore koji su bili “pozitivni i otvoreni”, a s ciljem “da napravimo takav program i Vladu koja će imati potporu ne samo u parlamentu nego i u javnosti”.

Čekanje na verifikaciju izbora

“Čekamo da Ustavni sud verificira rezultate izbora. Tada počinje teći rok od 20 dana za konstituiranje Sabora. Mi ćemo do tada imati cijeli paket, i sedam točaka Mosta i način na koji ćemo to riješiti, program vlade koji će se napraviti od programa HDZ-a i programa Mosta te strukturu buduće Vlade RH. To će sve biti do konstituirajuće sjednica Sabora”, izjavio je na HTV-u Ivo Stier.

Miroslav Šimić iz MOST-a dodao je kako se razgovara o različitim solucijama.

“Spremni smo sudjelovati u argumentiranim raspravama i prihvatiti argumente ako su snažniji od onih koje mi imamo. Rasprava još traje i ne mogu se osvrnuti na niti jedno od njih. Dogovorili smo model da će jedan dio prijedloga biti usvojen nakon konstituiranja Sabora, a tek nakon toga ćemo ići u izbor Vlade.”

Osvrnuo se i na, kako kaže, spinove, da su im iz HDZ-a nudili četiri ministarstva, dok su oni tražili sedam. “Mi o tome nismo uopće razgovarali, ali taj razgovor nas još čeka. Ono što je važno je da se ponašamo partnerski jedni prema drugima”, rekao je Šimić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr