'AKO VJERUJEŠ, PLATI PRETPLATU'

PROSVJED PROTIV VATIKANSKIH UGOVORA: ‘Žele viriti u vaše krevete, maternice i novčanike!’

U tijeku je prosvjed sekularističkih udruga koje traže raskid Vatikanskih ugovora. Na zagrebačkom Strossmayerovom trgu okupilo se stotinjak ljudi.

Prosvjed je organiziralo pet sekularističkih i ateističkih udruga: Udruga Protagora, Udruga LiberOs, Inicijativa Nisam Vjernik i Ateisti i agnostici Hrvatske, pod geslom ‘Raskid’. Smatraju da vjerske zajednice trebaju biti odvojene od države i traže raskid Vatikanskih ugovora, a pridružili su im se i Radnička fronta, mladi SDP-a i žene HNS-a.

‘I vjernike je zbog Crkve sram priznati da su vjernici’

‘Ako vjeruješ, misliš da ti treba – plati pretplatu. Ovo što je crkva napravila, ono što je meni najodvratnije, je da je danas vjernike sram priznati da su vjernici. Krajnje je vrijeme da vjeri i religiji vratimo dostojanstvo, a ljudima koji su krvavo zaradili za život vratimo njihov novac”, rekla je komičarka Marina Orsag, prenosi N1.

Na Strossmayerovom trgu održan je prosvjedni skup Raskid!4 kojim se traži raskid Vatikanskih ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Skup su organizirali Pokret za sekularnu Hrvatsku Udruga Protagora Udruga LiberOs Inicijativa Nisam vjernik Ateisti i agnostici Hrvatske.

‘Žele viriti u vaše krevete, u vaše maternice, u vaše novčanike! U udžbeniku vjeronauka stoji da su ateisti zli’, rekla je jedna od okupljenih na prosvjedu.

Prosvjednici traže Ustavom propisanu odvojenost vjerskih zajednica od države i njezinih institucija, potpunu slobodu uvjerenja i vjeroispovijesti svih građana RH te njihovo slobodno javno očitovanje i jednakost svih građana pred zakonom, a u pozivu na prosvjed su istaknuli da se Crkva financira novcem svih građana, a svećenicima se s više od milijardu kuna godišnje plaćaju privilegije, dok istovremeno dolazi do diskriminacije građana na temelju svjetonazora, a Crkva djecu uči da su za Auschwitz krivi ateisti.

 

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr