SVE VIŠE PROBLEMA

PROCURILE PRVE PROCJENE REVIZIJE POSLOVANJA: Otkriven enorman iznos duga koji je Agrokor napravio samo u prošloj godini

Nakon nešto više od 100 dana otkako je na čelo koncerna Agrokor postavljen Vladin povjerenik Ante Ramljak, razmjeri poslovanja ovog posrnulog koncerna tek dolaze na vidjelo. Iako će konačni službeni rezultati revizije poslovanja koncerna koju radi revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PWC) biti poznati tek u rujnu, prve procjene ukazuju kako gubitak Agrokora u prošloj godini ukupno iznosi čak 20 milijardi kuna.

Kada se otpišu međusobna potraživanja tvrtki unutar koncerna i izvrše drugi računovodstveni otpisi, gubitak bi mogao iznositi od 12 do 15 milijardi kuna, piše Jutarnji list koji doznaje kako će se iskazani gubitak dijelom pokriti iz zadržane dobiti Agrokorovih tvrtki tijekom prethodnih godina te na račun vrijednosti kapitala.

‘ON JE ZADNJA OSOBA KOJA TREBA DIJELITI SAVJETE’: Ramljak odbrusio Todoriću i najavio drastična iznenađenja nakon revizije u Agrokoru

Govorilo se da će revizija pokazati gubitak u poslovanju koncerna Agrokor, no ovako veliki gubitak gotovo nitko nije očekivao, osobito imajući u vidu da je Agrokor, prema prvotnom izvještaju koji je potpisala revizorska kuća Baker Tilly, u prvih devet mjeseci prošle godine imao dobit od gotovo 400 milijuna kuna.

Riječ je o temeljitom revaloriziranju i usklađivanju bilanci, pri čemu je PWC vjerojatno obuhvatio i poslovanje Agrokora u prethodnim godinama, radi sagledavanja cjelokupne poslovne slike u 2016. godini. Stoga je moguće da se dijelom radi o kumulativnom gubitku i iz drugih godina. U 2015. godini Agrokor je službeno prijavio dobit od 1,2 milijarde kuna, a ako je u 2016. gubitak bio na razini reda veličine od desetak milijardi kuna, čini se logičnim da je i prethodnih godina bilo značajnih šminkanja poslovne bilance.

Posljedice na poslovanje

Iako se ne očekuju nikakvi veliki potresi na području poslovanja koncerna ono što će biti ključno u narednim mjesecima jest postizanje nagodbe između vjerovnika te budućnost kompanija iz sastava Agrokora. Osim konsolidiranoga gubitka, u rujnu će biti poznata i ukupna vrijednost tražbina, a očekuje se i formiranje stalnog vijeća vjerovnika te, konačno, izrada nagodbe.

OTKRIVEN NOVI SLUČAJ PRIKRIVENOG FINANCIRANJA AGROKORA: Nevjerojatno kako je Todorić oštetio državu

Još jedna novina koja bi mogla promijeniti pravila igre je činjenica da će nagodba ipak biti moguća i bez važnog vjerovnika kao što je ruski Sberbank. Kako je postizanje nagodbe od presudnog značaja za uspjeh cijelog procesa, sadašnje procjene govore da bi ona mogla uspjeti. Prema neslužbenim informacijama, ako Sberbank glasuje protiv nagodbe, ona će se ipak moći izglasati, a Rusima tada preostaje samo tužba, vjerojatno protiv države.

‘Ako bi se prodale prehrambene tvrtke, a interes za njih čini se vrlo velik, realno je očekivati da će se naplatiti svi oni koji su sudjelovali u roll-up kreditu. Onda će se vidjeti koliki moraju biti otpisi, ali u najgorem slučaju većina dobavljača mogla bi ostati bez trećine potraživanja’, kazao je jedan konzultant.

DALIĆ O NAJNOVIJEM OTKRIĆU U AGROKORU: ‘Takva je praksa kompaniju dovela na rub stečaja, neka institucije istraže što je sve Todorić radio’

Konzum ostaje još uvijek najveći problem. Stavka je to koja još uvijek nema jasnog smjera, a postoji nekoliko ideja oko toga što učiniti sa segmentom maloprodaje i to ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj regiji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr