KRŠI LI SE USTAV?

PORUKA S PANTOVČAKA: Ako se do 6. studenoga ne raspusti Sabor, predsjednica će raspisati izbore

Savjetnik predsjednice Vladimir Šeks tvrdi da se parlamentarni izbori moraju održati do 6. prosinca jer će se u suprotnom prekršiti ustavni rokovi. Njegove izjave u vladajućoj garnituri nisu dobro dočekane, štoviše ocijenjene su kao netočnosti i šale.

Savjetnik predsjednice države Vladimir Šeks tvrdi da Grabar – Kitarović odluku o raspisivanju izbora po Ustavu mora donijeti s 6. studenim te da bi se onda izbori trebali održati najkasnije 6. prosinca. U slučaju kada bi to bilo kasnije mandat saborskim zastupnicima trajao bi duže čime bi se prekršio Ustav koji takvu situaciju dozvoljava samo u stanju rata, neposredne ugroženosti države i elementarnih nepogoda.

Šeksova analiza i tvrdnje nisu se svidjele vladajućima. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da je riječ o njegovoj šali te dodala kako će se izbori održati kada to koalicijski partneri definitivno utvrde i dogovore se.

Mišljenje Ustavnog suda iz 2010.?

 

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako se u prošlosti često pokazalo da Šeks govori netočnosti, “tako da ne vidim zašto bi on bio referentna točka za izbore i rasprave što je rekao”. Upitan vrši li Šeks, kao savjetnik predsjednice, pritisak da se izbori održe u ovoj godini, odgovorio je da on “traži i neki svoj medijski prostor i u biti kao savjetnik predsjednice traži svrhu svoga postajanja i svog savjetovanja u Uredu predsjednice”.

Za ministra uprave Arsena Bauka izjava Vladimira Šeksa je “pravo malo remek djelo ustavno pravne misli u Hrvata”. Njegovo je mišljenje ocijenio suprotnim sa stavom Ustavnog suda iz prosinca 2010. “Ili gospodin Šeks nije pročitao to izvješće ili smatra ustavne suce neznalicama”, rekao je Bauk.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr