Popis stanovništva je lažiran?

Nekoliko dana nakon što su javnosti predstavljeni rezultati popisa stanovništva provedenog u travnju prošle godine, jedan od 396 obrađivača podataka tvrdi da su podaci falsificirani te da će, bude li potrebno, o tome s punim identitetom svjedočiti u Državnom odvjetništvu.

Anonimni sugovornik Jutarnjeg lista, koji tvrdi da je bio jedan od obrađivača podataka u vojarni u Jastrebarskom, namjerava otkriti podatke s kojim raspolaže ukoliko

se za slučaj zainteresira Državno odvjetništvo.

Prema njegovim riječima, u nemogućim uvjetima, na temperaturi višoj od 30 stupnjeva dnevno su obrađivali i 900 popisnica. Tvrdi da su obrađivači podataka morali izmišljati podatke kako bi sve kolone bile popunjene.

‘Šminkanje Hrvatske’

“Mi smo tamo doslovce šminkali Hrvatsku, u popisnice dopisivali izmišljene podatke, svjedočili nevjerojatnim glupostima koje su popisivači upisivali, koje nismo mogli ispraviti. Podaci ovog popisa, koji bi trebali služiti za planiranje i donošenje ključnih strategija, ništavni su”, kaže obrađivač podataka koji je od svibnja do prosinca ove godine u vojarni u Jastrebarskom radio na obradi podataka iz Popisa stanovništva 2011. godine.

Jedini način da se dobiju istiniti podaci, smatra, je stavljanje popisnica na internet. Na taj bi način, kaže, svaki građanin koristeći OIB mogao vidjeti podatke o sebi i prijaviti eventualne pogreške.

Imaš komentar?Još iz rubrike

Povratak na Net.hr