Vulin ušao na Kosovo, iako mu je Priština zabranila

Ministar nikoga nije ni pitao

17.10.2013.
14:01
VOYO logo

Ministar Vulin boravi danas u poseti Kosovu i Metohiji, uprkos tome što je Priština zabranila njegov dolazak, čak, prema stranim medijima, ima i pratnju kosovske policije, koja, zvanično, "nema informacije da on boravi na Kosovu", objavio je Tanjug na svom portalu. Vulin izjavio da je na KiM jer mu Euleks nije zabranio dolazak, a da sa privremenim institucijama u Prištini ne komunicira.

To je epilog situacije nastale pošto je Priština, kako je Tanjug javio u sredu uveče, prema više izvora, zabranila Vulinu posete pokrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta informacija je danas i zvanično saopštena. Bekim Čolaku, savetnik premijera Kosova, potvrdio je za Radio slobodna Evropa, da je ministru za Kosovo u Vladi Srbije zabranjeno da danas uđe na Kosovo, sa obrazloženjem da se prilikom poslednje posete nije pridržavao kriterijuma kosovskih vlasti. Vulin je, naime, 14. oktobra iskoristio posetu Pećkoj patrijaršiji da bi učestvovao u predizbornom skupu "Srpske" u Goraždevcu, čime je prekršio dozvolu kosovskih vlasti izdatu samo za posetu verskog karaktera.

Ministar, međutim, danas pre podne sa ministarkom za energetiku Zoranom Mihajlović, obilazi sva mesta predviđena programom posete. Istovremeno, portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je danas da kosovska policija nema informaciju da je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za KiM Aleksandar Vulin službeno ušao na Kosovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi do ovog trenutaka nemamo informaciju da je Vulin službeno ušao na sever KiM", rekao je Keljani Tanjugu.

Dodatno, Nenad Đurić, regionalni komandir Policije Kosova na severu, za Radio slobodna Evropa izjavljuje da ministar Vulin "nije ušao" na Kosovo. Na pitanje da li je moguće da je ušao alternativnim putevim, Đurić je kazao da "ne zna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio slobodna Evropa, međutim, navodi da je kosovska policija na severu KiM bila upoznata s dolaskom Vulina i organizovala mu je pratnju, iako je pisanim putem bila obaveštena o zabrani Prištine. Besim Hoti, zamenik regionalnog komandira na severu, izjavio je da je samo ministarka energetike Zorana Mihajlović ušla na Kosovo, i da je ona u pratnji policije Kosova.

Sam Vulin u izjavi novinarima navodi da je na Kosovu pošto mu Euleks nije izdao zabranu, a da sa privremenim institucijama u Prištini ne komunicira. "Ja poštujem mandat međunarodne zajednice, Rezoluciju 1244, i da mi je Euleks službeno zabranio dolazak, ja bih to svakako poslušao. Nemam komunikaciju sa privremenim institucijama u Prištini", podvukao je Vulin novinarima, nakon posete trafostanice Valač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseta Vulina od ranog je jutra tako postala tema koja izaziva različite komentare, nedoumice, ali ishod je u činjenici da se on nalazi u poseti južnoj pokrajini, da je s ministarkom Mihajlović obišao hidroelektranu Gazivode, a zatim i trafostanicu "Valač" u opštini Zvečan, za koju je briselskim sporazumom predviđeno da se uradi rekonekcija dalekovoda od 110 kilovolti, što će doprineti većoj stabilnosti snabdevanja električnom energijom opština na severu KiM.

Ministar je zabranu ocenio kao želju Prištine da Srbe podeli na one koji će na severu da bojkotuju izbore i one na jugu koji će da bojkotuju Beograd. "Ja ne pripadam ni jednoj, ni drugoj grupi i zato sam verovatno prilično velika brana i jednima i drugima. Priština će činiti sve što može da ove dve grupe posvađa i ne dozvoli da se formira Zajednica srpskih opština", rekao je Vulin i dodao: "Ja to ne dam i verovatno zato smetam. Na meni je, međutim, da budem uz svoj narod, da mu objašnjavam šta nas čeka, da budemo zajedno u tome što nas čeka", naglasio je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Novosti

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo