„Vučić neće postati diktator“

Američki ambasador Majkl Kirbi kaže da nije zabrinut za demokratiju u Srbiji

13.9.2013.
10:35
VOYO logo

Američki ambasador Majkl Kirbi kaže za Blic da nije zabrinut za demokratiju u Srbiji, kao i da je siguran da Aleksandar Vučić neće postati diktator, prenosi B92.

On je dodao da to što lider DS Dragan Đilas može preko medija da napadne potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića nije znak diktature, već naprotiv, pokazatelj slobode medija i demokratije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Različite stranke imaju suprotne politike i različite ciljeve, neki partijski lideri su jači,neki nešto slabiji, i ne bih posebno brinuo oko diktature i oko toga da će Vučić postati dikator - rekao je Kirbi u intervjuu za Blic.

Na pitanje kako ocenjuje rezultate rekonstrukcije vlade, ambasador navodi da bi vlada mogla da bude uspešna na ekonomskom planu, jer su premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vučić napravili jači ekonomski tim dovođejem novog ministra finasija, koji ima dobre ideje, ministara privrede i poljoprivrede, koja je veoma važna za Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Biće zanimljivo videti kako će ministar kulture sprovesti svoje ideje, a važne su i teme vezane za reforme u oblasti medija.Veoma sam optiističan u pogledu budućeg rada Vlade - istakao je Kirbi.

Upitan da li će rekonstrukcija dovesti do političke stabilnosti, ambasador kaže da su mu i Dačić i Vučić "rekli da očekuju da nastave zajedno i da se čini da imaju dobar poslovni odnos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Jasno je da od njih zavisi koliko će Vlada trajati, ali ne vidim poseban razlog da Vlada ne traje ukoliko je efikasna i ispunjava ono što se od nje očekuje i obrnuto, da se raspišu izbori ako skupštinska većina smatra da je to pametno - napominje Kirbi.

Prema njegovim rečima, političko vođstvo je svesno šta je budućnost zemlje i samo je pitanje taktike kako da se na najbolji način stigne do cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ako su to prevremeni izbori, onda treba da ih raspišu, a ako smatraju da je najbolji način da Vlada traje još tri godine, treba da rade u tom pravcu. Dugoročni ciljevi su ulazak u EU i poboljsavanje ekonomije. Najvažnije je da u skladu s tim ciljevima imate Vladu koja će biti efikasna - poručio je Kirbi.

On se osvrnuo i na pitanje vlasti u Beogradu, istakavši da na to gleda na isti način kao i na republičku vladu i izbore, da "bez obzira na to da li je reč o republičkoj ili gradskoj vlasti najvažnije je da ona bude efikasna i stabilna", a da o tome treba da odluči gradska skupština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirbi je i ovom prilikom ponovio da podržava održavanje Parade ponosa u Beogradu i da je poslao pismo podrške organizatorima Prajda.

- Članovima vlade sam jasno stavio do znanja da je omogućavanje bezbednog održavanja Parade pitanje poštovanja ljudskih prava - rekao je američki ambasador.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo