Propuštena šansa: Otkazivanje Parade ponosa nas udaljava od EU

„Doneta je pogrešna poruka u pogrešno vreme na pogrešnom mestu“

Brojni evropski zvaničnici danas osuđuju odluku srpskih vlasti da ne dozvole održavanje Parade ponosa u Beogradu i poručuju da će ona uticati na evropske integracije Srbije.

Srpske vlasti su propustile priliku da izraze poštovanje svih ljudskih prava i time naprave veliki korak napred, ocenili su danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i švedska ministarka za evropske poslove Birgit Ulson, javlja Tanjug, a prenosi Press.

Doneta je pogrešna poruka u pogrešno vreme na pogrešnom mestu“, naveo je Kacin govoreći o odluci vlade Srbije da otkaže održavanje Parade ponosa u Beogradu.

On je izrazio razočaranje ovom, kako je rekao, iznenadnom odlukom, jer su svi nagoveštaji juče ukazivali da će Prajda biti.

Kacin je podsetio na izjavu koju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao 8. oktobra prošle godine da “iduće godine neće biti nikakvog opravdanja za neodržavanje Parade ponosa”.

Odluka Vlade nije od pomoći, a posebno nije od pomoći nama koji smo unutar institucija EU posvećeni procesu širenja EU i podrške Srbiji na njenom putu reformi u korist građana i ekonomije“, rekao je Kacin na konferenciji za novinare Organizacionog odbora Beograd Prajd 2013.

Evropski parlament će ovu odluku uzeti na znanje. Imaćemo uskoro zajedničko zasedanje delegacije EP i Narodne skupštine u Beogradu i to će biti prilika za veoma direktno obraćanje i raščišćivanje tih izazova“, kazao je Kacin.

On smatra, kako je naveo, da se nova vlada veoma brzo uhodala i dokazala da je sposobna da govori “jednim jezikom”, ali je na žalost, konsenzus postignut za “ne”, a ne za “da” Paradi i promociji manjinskih prava.

Kacin je ocenio da je poruka Vlade domaćoj i javnosti država članica EU, pa i šire, da institucije države Srbije ne rade svoj posao, što je, kako je rekao, za njega poražavajuće.

Umesto da aktivno menja odnos dela srpske javnosti prema ovom pitanju, Vlada je ovakvu odluku opravdala razlozima vezanim za bezbednosne službe, rekao je Kacin, ocenjujući da se to ne može videti nigde u EU.

Kacin ima utisak, kako je kazao, da se Srbija ponovo nalazi u intenzivnoj predizbornoj kampanji, koja u mnogo čemu menja zvanične prioritete Srbije i usporava reforme institucija i društva.

Pravo na javno okupljanje nije omogućeno i time Srbija nije prošla jedan izuzetno vidljiv test nezavisnosti institucija“, istakao je Kacin, dodavši da je vladavina prava neophodna za privlačenje stranih investicija i uspeh u evropskim integracijama.

Srbija je, po njegovim rečima, ispustila jedinstvenu šansu da se promoviše kao motor promocije ljudskih i manjinskih prava na čitavom Zapadnom Balkanu.

Još jedna prilika je izgubljena, još jedna godina ide u nepovrat“, zaključio je Kacin, dodavši da ne zna kako će stvari izgledati 2014.

Prema njegovim rečima, odluka Vlade će biti uključena u izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije koji je sada u fazi pripreme, a koji će biti konačno usvojen posle plenarnog zasedanja na početku iduće godine.

Devenport je ukazao da se od svih država kandidata za članstvo u EU očekuje da prihvate puno poštovanje osnovnih vrednosti EU, uključujući i pravo na okupljanje.

Devenport je podsetio da je evropski komesar za proširenje Štefan File sinoć u saopštenju za medije izrazio iskreno žaljenje zbog odluke o neodržavanju Prajda.

Propuštena je šansa da se izrazi poštovanje svih ljudskih prava“, ocenio je Devenport i istakao da Vlada Srbije treba da preduzme korake kako bi se pravo na slobodu okupljanja poštovalo u budućnosti i kako bi se izbeglo da Parada ponosa iduće godine bude i po četvrti put otkazana.

On je podsetio da na čelo Delegacije EU u Beogradu dolazi u trenutku kada započinje nova faza u odnosima Srbije i EU i da su u toku pripreme za međuvladinu konferenciju i skrining 23. poglavlja koje se bavi osnovnim ljudskim pravima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Devenport je rekao da ne zna šta sprečava Vladu Srbije da obezbedi zaštitu učesnika Parade, pošto, kako je ocenio, “Srbija ima kapaciteta za to, kao što smo imali prilike da vidimo u nekim drugim kontekstima”.

Mislim da to nije samo logistički zadatak, već da to iziskuje političku volju“, istakao je on, dodavši da su neophodne dugoročne pripreme i spremnost za mnogo veće angažovanje na političkom nivou i saradnju sa onima koji pripremaju ovaj legitimni događaj.

Devenport je rekao da će ispratiti, zajedno sa srpskom vladom, rad na ispitivanju pretnji nasiljem zbog kojih je i otkazan Prajd.

Teško je izbeći zaključak da su pretnje i zastrašivanje uticale na ishod, to je izvor razočarenja za sve nas“, rekao je on.

Evropska komisija će, podsetio je, sredinom sledećeg meseca objaviti izveštaj o napretku i u njemu će biti analizirano poštovanje ljudskih prava u državi kandidatu, Srbiji, a otkazivanje Parade će biti tretirano kao neuspeh.

Izrazivši razočarenje jučerašnjom odlukom Vlade Srbije, švedska ministarka je ocenila da nijedna vlada ne može da bira koga ko treba da voli, nijedan političar nema pravo da određuje kakva nadanja i očekivanja bi trebalo da imamo.

“Ja verujem u Prajd”, istakla je ona, ocenivši da je “sramno i nedopustivo” da se u evropskim gradovima LGBT osobe izlažu diskriminaciji.

Ona je izrazila uverenje da sve evropske zemlje mogu prevazići patrijarhalizam.

Prema njenim rečima, Švedska je istinski naklonjena proširenju EU i iskren je prijatelj Srbije, ali podrška njene zemlje “dolazi uz neke obaveze”.

Srpske vlasti su mogle da naprave ogroman korak ka EU, ali su, umesto toga, i treću godinu zaredom odlučile da se Parada ne održi“, zaključila je Ulson.

Goran Miletić, iz Organizacionog odbora Parade ponosa, rekao je da su o odluci o zabrani Prajda saznali od novinara.

Smatram da, kao organizatori, makar zaslužujemo toliko da budemo obavešteni o ovakvim stvarima. Ali nismo imali nikakvog kontakta pre zabrane niti nas je neko zvao da nas obavesti zvanično o zabrani“, rekao je Miletić.

On je najavio da će podneti žalbu Ustavnom sudu i da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

Već tokom sledeće nedelje bi trebalo da, “već tradicionalno”, bude zakazan Prajd 2014, rekao je Miletić.

Konfereciji su, pored velikog broja medija i predstavnika domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija i aktivista LGBT, prisustvovali i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm i ambasador Švedske Krister Asp.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr