Pet fotelja za Veljinog savetnika

Veselin Sjekloća na dve državne i tri privatne funkcije

17.6.2013.
4:47
VOYO logo

Veselin Sjekloća, specijalni savetnik ministra građevine i urbanizma Velimira Ilića, pored ove funkcije obavlja i funkciju predsednika Upravnog odbora državne Agencije za stanovanje, a istovremeno je direktor u tri privatna preduzeća, otkriva "Alo!"

Prema podacima koje su noviinari lista "Alo!" dobili u Agenciji za privredne registre, Veselin Sjekloća, direktno i indirektno, ima udele u sedam privatnih preduzeća, dok funkcije direktora obavlja u firmama „Omni Stock“ i „Pelat“, a zastupnik je i beogradskog predstavništva svog preduzeća „Omni Stock“ d. o. o. iz Bara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa ne bi bilo čudno da ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić prošle godine Sjekloću nije postavio za svog specijalnog savetnika, a onda ga je 28. 11. 2012. godine Vlada Srbije imenovala za predsednika UO državne Agencije za stanovanje. To što istovremeno obavlja dve državne i tri privatne funkcije za Ilićevog savetnika ne predstavlja nikakav problem.

- Ne smatram da sam u sukobu interesa, jer moja firma nije u pravnom odnosu sa bilo kojim državnim ili javnim preduzećem u Srbiji. Na svim poslovima na koje bih mogao da imam uticaj kao savetnik ministra moja frima neće učestvovati. Iako mi to nanosi veliku štetu, takvu odluku sam doneo jer smatram da sa određenim merama mora da se krene odozgo nadole da bi se popravila situacija kako u mojoj firmi, tako i u firmama mojih kolega koje posluju na tržištu. Moja lična odluka je da se povučem, jer sam video da tržište ne može tako da funkcioniše u siromašnoj zemlji - rekao je Sjekloća za „Alo!“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara kako će u tom slučaju njegove firme opstati, savetnik ministra je odgovorio:

- Ja sam svoja preduzeća praktično stavio na led u Srbiji, pa trenutno poslujem u Rusiji, Venecueli i drugim državama -.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, upućeni izvori tvrde da u Veljinom resoru upravo Sjekloća „vuče sve konce“ kada je reč izmenama svih sistemskih zakona i podzakonskih akta bitnih za resor građevine. Osim toga, on je angažovan i za pojedine vitalne državne projekte i prisutan je u poslovima koje resorno ministarstvo realizuje sa inostranim partnerima, ali tvrdi da svoju poziciju neće koristiti za poslove koje njegove firme realizuju izvan granica Srbije.

- Svi projekti na kojima sam u ministarstvu angažovan su stari i potpisani su ranije. Tako više ja mogu da pogodujem državi na tim poslovima nego što država može da pogoduje mojim firmama. Verujete mi da imam ličnu samokontrolu na jako ažurnom nivou i podležan sam svakoj, pa i vašoj kontroli. Ljudi treba da dobiju maksimalnu slobodu, a krivica treba da se utvrđuje na nekom drugom mestu - kaže Sjekloća i objašnjava da izveštaj o svojoj imovini i funkcijama nije podneo jer se odrekao naknade u UO Agencije za stanovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj instituciji je novinarima lista "Alo!" potvrđeno da se Sjekloća odrekao mesečne naknade od 62.500 dinara. Inače, zakon propisuje da funkcioner koji je u upravnom ili nadzornom odboru javne ustanove ili preduzeća nema obaveze prijavljivanja imovine ukoliko za vršenje funkcije ne prima naknadu. Savetnici ministra nemaju status funkcionera, pa nemaju obavezu prijavljivanja imovine i mogu istovremeno upravljati svojim ili tuđim preduzećima. Sve fotelje Veselina Sjekloće

1. Specijalni savetnik ministra Velimira Ilića 2. Predsednik UO Agencije za stanovanje 3. Direktor „Omni Stock“ d. o. o. 4. Direktor „Pelat“ d. o. o. 5. Zastupnik „Omni Stock“ d. o. o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preduzeća Veselina Sjekloće

1. „Divesco“ d. o. o. (50% udela) 2. „Behting“ d. o. o. (100% udela) 3. „Omni Stock“ d. o. o. Crna Gora (100% udela) 4. „Panom“ d. o. o. (1,16% udela) 5. „Opportunity Investments“ d. o. o. (100% „Omni Stock“) 6. „Ingo“ d. o. o. u likvidaciji (70% „Omni Stock“) 7. „Omni Stock P.I.G.R.“ d. o. o. (100% „Omni Stock“)

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo