Oficiri za vezu zauzeli svoja mesta

Tu su za rešavanje problema, ali ne mogu da se dogovore da li su diplomate ili ne

17.6.2013.
15:14
VOYO logo

Beograd i Priština razmenili su u podne oficire za vezu, kada je Dejan Pavićević stupio na dužnost u Kancelariju EU u Prištini, a Ljuljzim Peci u Beogradu.

Pavićević se obratio novinarima ispred sedišta misije EU u Prištini, gde će mu biti kancelarija, na srpskom i engleskom. On je ponovio da to nije ambasadorska funkcija jer Srbija ne priznaje Kosovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljuljzim Peci, se novinaraima obratio u sedištu Misije EU u Beogradu i poželeo "dobar dan" na srpskom, albanskom i engleskom i zatim obraćanje nastavio na srpskom.

- Ovo je veoma značajan dan što se tiče normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Očekujem otvoren i dobru saradnju srpskih državnih institucija i ovde sam da dam svoj prilog normalizaciji odnosa između naše dve zemlje - rekao je Peci, a prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posle ove kratke izjave Pecija nisu bila dozvoljena pitanja novinara.

Pavićević je novinarima u Prištini rekao da je njegov i zadatak oficira za vezu Pecija da olakšaju komunikaciju, sprovođenje dogovora iz Brisela i da pomognu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje ko predstavlja Srbe na Kosovu, on ili direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, Pavićević je naveo da obojica predstavljaju Vladu Srbije.

Na pitanje kakva će biti komunikacija između njega i Pecija, Pavićević je dodao da je više puta razgovarao sa njim i da su do sada dobro sarađivali, te se nada da će i dalje blisko sarađivati i razmenjivati neophodne informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan da li kosovski Srbi treba da se obraćaju njemu ili Peciju, Pavićević je naveo da se nada da će se "svi kojima treba pomoć obraćati svima kada postoji problem" i da će te probleme "rešavati na najbolji mogući način".

Pavićević je prvi predstavnik Vlade Srbije koji je stacioniran u zgradi Kancelarije EU na Kosovu, a kako je ranije rekao, prvenstveno će raditi na implementaciji sporazuma postignutih tokom briselskog dijaloga, a ni on ni Peci nemaju diplomatski status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavićević je izjavio da će on biti predstavnik Vlade pri misiji EU u Prištini, a ne kod privremenih kosovskih vlasti.

- Koliko sam ja obavešten, u Prištini živi 17 Srba, a ja ću biti 18 - rekao je ranije za B92 Pavićević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljuljzim Peci je, za razliku od Dejana Pavićevića, rekao u intervjuu za B92 da su zadaci koje će obavljati slični zadacima bilo kog šefa diplomatske misije i da se odnose na bilateralne odnose između dve zemlje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo