Oficiri za vezu zauzeli svoja mesta

Tu su za rešavanje problema, ali ne mogu da se dogovore da li su diplomate ili ne

Beograd i Priština razmenili su u podne oficire za vezu, kada je Dejan Pavićević stupio na dužnost u Kancelariju EU u Prištini, a Ljuljzim Peci u Beogradu.

Pavićević se obratio novinarima ispred sedišta misije EU u Prištini, gde će mu biti kancelarija, na srpskom i engleskom.
On je ponovio da to nije ambasadorska funkcija jer Srbija ne priznaje Kosovo.

Ljuljzim Peci, se novinaraima obratio u sedištu Misije EU u Beogradu i poželeo “dobar dan” na srpskom, albanskom i engleskom i zatim obraćanje nastavio na srpskom.

Ovo je veoma značajan dan što se tiče normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Očekujem otvoren i dobru saradnju srpskih državnih institucija i ovde sam da dam svoj prilog normalizaciji odnosa između naše dve zemlje – rekao je Peci, a prenosi B92.

Posle ove kratke izjave Pecija nisu bila dozvoljena pitanja novinara.

Pavićević je novinarima u Prištini rekao da je njegov i zadatak oficira za vezu Pecija da olakšaju komunikaciju, sprovođenje dogovora iz Brisela i da pomognu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje ko predstavlja Srbe na Kosovu, on ili direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, Pavićević je naveo da obojica predstavljaju Vladu Srbije.

Na pitanje kakva će biti komunikacija između njega i Pecija, Pavićević je dodao da je više puta razgovarao sa njim i da su do sada dobro sarađivali, te se nada da će i dalje blisko sarađivati i razmenjivati neophodne informacije.

Upitan da li kosovski Srbi treba da se obraćaju njemu ili Peciju, Pavićević je naveo da se nada da će se “svi kojima treba pomoć obraćati svima kada postoji problem” i da će te probleme “rešavati na najbolji mogući način“.

Pavićević je prvi predstavnik Vlade Srbije koji je stacioniran u zgradi Kancelarije EU na Kosovu, a kako je ranije rekao, prvenstveno će raditi na implementaciji sporazuma postignutih tokom briselskog dijaloga, a ni on ni Peci nemaju diplomatski status.

Pavićević je izjavio da će on biti predstavnik Vlade pri misiji EU u Prištini, a ne kod privremenih kosovskih vlasti.

Koliko sam ja obavešten, u Prištini živi 17 Srba, a ja ću biti 18 – rekao je ranije za B92 Pavićević.

Ljuljzim Peci je, za razliku od Dejana Pavićevića, rekao u intervjuu za B92 da su zadaci koje će obavljati slični zadacima bilo kog šefa diplomatske misije i da se odnose na bilateralne odnose između dve zemlje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr