Nikolić štrajkuje glađu i žeđu (VIDEO)

Lider naprednjaka obavezao se, na mitingu u Beogradu, na ultimativnu žrtvu - štrajk glađu i žeđu do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Okupljeni pozvani da se raziđu, ako hoće

16.3.2013.
11:20
VOYO logo

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, koji je stupio u štrajk glađu i zeđu, rekao je da ostaje ispred Doma narodne skupštine, a pristalice je pozvao, "ako hoće" da se raziđu.

"Molim vas, ako hoćete raziđite se, a ako nećete, ja ću da budem ovde sve vreme", rekao je Nikolić prekidan uzvicima okupljenih "Idemo na Dedinje" i brojnim zvižducima, kao i skandiranjem "Tomo, Tomo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić je rekao da će ostati, apelujući na okupljene da odu kući, jer tamo, kako je rekao, imaju posla.

"Ja prečeg i važnijeg posla od ovog nemam", dodao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko minuta posle Nikolića okupljenima se obratio i zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić koji je takođe pozvao okupljene da se u miru raziđu.

"Ako to nećete, ja vas samo molim da u miru, bez ijednog incidenta, sačekamo odgovor Borisa Tadića", rekao je Vičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić je na protestu naprednjaka i koalicionih partnera SNS u centru Beograda rekao da je predsednik Srbije Boris Tadić odbio sve ponude koje su naprednjaci mogli da učine i uzvratio napadom da SNS ruši pravni poredak.

Stoga je, kako je objasnio, stupio u štrajk glađu i žeđu, kao svoju "poslednju ponudu" vlastima i kao čin lične žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim vas da to prihvatite kao moj poslednji način, pravoslavni i hrišćanski, za borbu za bolju Srbiju. Nudim poslednju ponudu Tadiću kad mi se nešto loše desi raspiši izbore zbog građana Srbije koji će živeti bez mene i bez tebe", rekao je Nikolić.

On je okupljenima poručio: "Ovo je moj način, ja ne poznajem drugi i ne odobravam drugi način. Bilo šta da želite da uradite pomislite bar danas šta bih ja uradio. Nemojte da me izneverite, ja vas neću dok sam živ".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lider SNS je naveo da je građanima ispunio sva obećanja, osim da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, ali da to nije uspeo jer "sa druge strane, na kojoj je vlast, ne stoje razumni ljudi, zabrinuti za Srbiju, već za sebe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlast, prema njegovim rečima, ne želi izbore jer ne želi da javnost otkrije šta je sve rađano u proteklih u proteklih 11 godina, a posle nekoliko ponuđenih ustupaka naprednjaka o datumu izbora izašla je sa "najgorim mogućim optužbama".

"Razgovarali smo prekjuče, a na taj razgovor sam pozvan samo zato da bih juče doživeo najveće moguće optužbe da rušimo pravni poredak. Koji pravni poredak ima Srbija, kako se zove taj poredak, koji je taj sud pred kojim običan građanin traži pravdu. Pravni poredak je ono što hoće narod, a ne politička elita", rekao je lider SNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić je naglasio da naprednjaci neće rušiti Beograd i razbijati izloge, već da nude svoje žrtve i da će skup biti produžen u skladu sa procenom da srpski domaćini na vreme stignu kućama.

On je najavio da će se miting produžiti, ali nije precizirao do kada, osim metafore - dok učesnici ne budu mogli da odu mirno, na vreme, kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naprednjaci su ranije obećavali da se sa današnjeg mitinga neće razići do raspisivanja izbora, te da će sedeti na stiroporu, na ulici, ali je zasad jedini viđen stiropor na kojem su ispisane parole - ''Ustajem, jer ne posustajem'', ''Sedim da bi nam krenulo'', ''Ustajem, to je moj izbor'', ''Sedim sada, ustaću kad padne vlada'' i ''Sedim, jer sam osedeo od ove vlasti''.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio je da naprednjake i koaliciju oko njih niko ne može sprečiti u težnji za raspisivanjem izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi hoćemo izbore i borbu protiv lopova i to ne mogu da spreče. Sa vama pobeđujemo i ništa nam pod milim bogom ne mogu, nas je ovde više nego što je njih u čitavoj Srbiji", poručio je Vučić na mitingu na Trgu Nikole Pašića.

Po njegovim rečima, stranke na vlasti ne mogu da sruše narodnu enegriju i otpor, koji je, kako je istakao, svakim danom sve veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Narod niko nije pobedio, pa neće ni DS, ni SPS, ni G17 plus, ni njihovi sateliti. Vi bahati gledajte koliko je naroda protiv vas i koliko naroda hoće promene", naveo je Vučić.

On se okupljenim pristalicama zahvalio što su se odazvali mitingu i poručio im da "nijedan kamen ne sme nigde da poleti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljenima su se obratili i funkcioneri koalicionih partnera SNS.

Tako je Milanka Karić iz Pokreta "Snaga Srbije" rekla da je u Srbiji sve što je vredno prodato, a na vlasti je "kvazi-elita i kvazi-eksperti, koji su prodali obraz i državu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karić je rekla da su predstavnicima vlasti građani poverili živote i da ih vode u evropsku budućnost, a da je Srbija zauzvrat dobila decu koja odlaze, uništenu privredu i selo i zemlju na rubu propasti.

Ona je ocenila da je zahvaljujući zahvaljujući lideru SNS Tomislavu Nikoliću još uvek sve pod kontrolom i dodala da bi da nema naprednjaka građani morali sami da uzmu pravdu u svoje ruke "a to nikome ne treba". Prema njenim rečima, zato i EU ceni i poštuje Nikolića i Vučića "koji mudrom poltikom samo traže izbore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je da je na Trg Nikole Pašića danas došla Srbija "kako bi se upoznala sa onima koji je vode, da im se predstavi i kako bi je oni koji je vode upoznali, čuli i pogledali u oči".

On je istakao da je Srbija umorna od prebogatih ministara, od toga da je vode najmanji i najgori, da je umorna od krađe i da ona danas plače...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Funkcioner SNS Jorgovanka Tabaković rekla je da Srbija traži stranku koja ima program za sve, a ne samo za neke, koja će raditi i govoriti što svako u zemlji zna da je potrebno, a nema hrabrosti da to uradi.

Ne može se raskoš jednih plaćati nemaštinom drugih, rekla je Tabaković i dodala da Srbiji ne trebaju proroci i spasitelji, već oni koji će napraviti branu bezvlašću i neznanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lider Nove Srbije Velimir Ilić pozvao je predstavnike vlasti da odmah, "sutra raspišu" vanredne parlamentarne izbore i dopuste da Srbiju vode sposobniji i bolji.

"Ako nećete da raspišete izbore sutra onda niste normalni", rekao je lić i dodao: "Morate da odete. Mi nećemo da rušimo Beograd, već lošu i nesposobnu vlast".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skup su organizovano sa 92 autobusa došle pristalice SNS iz unutrašnjosti Srbije, a učesnici mitinga nose bele majice sa natpisom "Napred do izbora", zastave Srbije i SNS, kao i transparente "Vreme je da se izborimo za izbore" i "Ovo je sedeljka protiv loše vasti, a kad mi ustanemo, vi ćete pasti".

Posle govora ispred Skupštine, uslediće šetnja centralnim gradskim ulicama, a ulice Beograda biće po potrebi zatvarane za saobraćaj.

Na mitingu je minutom ćutanja odana pošta preminulom književniku Brani Crnčeviću.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo