Nikolić kaže da do njega nije stigao zahtev za pomilovanje Markovića

I tvrdi da neće doneti pogrešnu odluku

21.11.2013.
16:52
VOYO logo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da do njega nikada nije došao zahtev za pomilovanje bivšeg šefa DB Radomira Markovića, objavili su Tanjug i B92.

On je čitavu priču u medijima o toj temi okarakterisao kao pritisak na njega, kao predsednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne pritiskajte predsednika Republike, nikad nisam doneo pogrešnu odluku, pa neću ni sada", poručio je Nikolić.

Nikolić je rekao da zahtev za pomilovanje treba da ispuni mnogo uslova, da se o njemu izjasne zatvorska jedinica u kojoj se zatvorenik nalazi i sud koji mu sudi, Ministarstvo pravde i Komisja za pomilovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da ne razume zašto se stvara, kako je rekao, ovako zagrejana atmosfera oko neke odluke "koju bih ja trebalo da donesem ili je nikada ne donesem", i napomenuo da za to ne postoje određeni rokovi.

Nikolić je objasnio da predsednik apsolutno samostalno odlučuje o tome da li će neko biti pomilovan ili neće i istakao da na to ne smeju da utiču ni Vlada Srbije, niti javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsednik mora da donese odluku sam, a to znači da će je doneti, ukoliko taj zahtev, kada prođe svu proceduru, dođe kod mene", objasnio je Nikolić.

Na pitanje da li ima saznanja o sastanku njegovog savetnika Olivera Antića i Radomira Markovića, Nikolić je rekao da Komisija za pomilovanje, čiji je Antić predsednik, obavlja razgovore ili sa braniocima podnosioca zahteva ili sa njima direktno, te da se on "u to ne meša".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oliver nije imao razgovore u smislu da ja nešto nudim, kako bi se došlo do blaže kazne ili pomilovanja. Ja nikada nikome ništa ne nudim, niti je to moj posao. Postoje organi koji po zakonu imaju pravo da se dogovaraju o visini kazne, a predsednik Republike je poslednja instanca", objasnio je NIkolić.

Nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković, koji je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i Ivana Stambolića podneo je predsedniku republike zahtev za pomilovanje, o kojem se u skladu sa zakonskom procedurom, ministarstvo pravde negativno izjasnilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši šef DB-a Radomir Marković e zatražio pomilovanje, o čemu je sa njim razgovarao Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednik Komisije za pomilovanje.

Komisija za istraživanje ubistava novinara juče saopštila da je bivši šef DB-a Rade Marković u dokumentovanom razgovoru sa jednim članom Komisije naveo da njegova supruga poseduje 15 tajnih dosijea i da će ih u slučaju da policija "napravi još jedan korak", objaviti u "svim evropskim novinama i još negde, a ona zna gde".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Medija centar Beograd

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo