Nemački šef diplomatije poručio Bundestagu: “Srbija je zbog Kosova zaslužila datum”

Gvido Vestervele na našoj strani

7.6.2013.
19:38
VOYO logo

Razvoj normalizacije odnosa Srbije i Kosova zaslužuje da bude pozdravljen, poručio je poslanicima Bundestaga šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele.

Vestervele je rekao da je lično stekao utisak da i Beograd i Priština žele dogovor i da se, uprkos potrebnom oprezu, može reći da je političko vođstvo Srbije donelo stratešku odluku, javlja Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Oni žele da odnose sa Kosovom normalizuju i u toj odluci i postavljanju smernica želimo ih podržati - rekao je Vestervle u debati o produžetku mandata Bundesvera na Kosovu.

On je naglasio da je bilo i jeste ispravno to što je početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom povezan sa pitanjem normalizacije srpsko-kosovskih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Naša poruka je jasna - teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana se ne sme dovoditi u pitanje - dodao je Vestervele.

Govoreći o postizanju sporazuma Beograda i Prištine, ministar je ocenio da je normalizacija odnosa pretpostavka da ono što je pre decenije i po bilo rat i nesreća u regionu i Evropi kroz stabilnost može biti prevladano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vestervele je rekao da je sporazum prvi, a njegova primena drugi korak i dodao da se sada radi o konkretnim, vidljivim i dokazivim koracima sprovođenja.

- Plan je ambiciozan, ali je stvorio pozitivnu dinamiku i obe strane pokazuju političku volju za normalizacijom - rekao je Vestervele, ukazujući da se volja pokazuje i u primeni dogovorenih obaveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav razvoj normalizacije zaslužio je, prema Vesterveleu, da bude pozdravljen, što su poslanici Bundestaga i kratkim aplauzom odobrili.

Govoreći o angažmanu Kfora i Bundesvera, on je ukazao da je to odlučujuće doprinelo donošenju političkih rešanja i dodao da će dugoročne perspektive biti mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu kroz odgovarajući politički razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vestervele je ocenio da je u međuvremenu situacija na Kosovu mirna i stabilna, dodajući da je Kfor na severu Kosova morao biti aktivniji i da su incidenti još mogući.

On je rekao da je poznato da se tamo jednim delom radi o organizovanom kriminalu i formi radikalizma i upozorio na potrebu dalje budnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef nemačke diplomatije je istakao da je, osim sporazuma, ohrabrujuća i izgradnja kosovske policije i sigurnosnih snaga.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike