Nemački šef diplomatije poručio Bundestagu: “Srbija je zbog Kosova zaslužila datum”

Gvido Vestervele na našoj strani

Razvoj normalizacije odnosa Srbije i Kosova zaslužuje da bude pozdravljen, poručio je poslanicima Bundestaga šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele.

Vestervele je rekao da je lično stekao utisak da i Beograd i Priština žele dogovor i da se, uprkos potrebnom oprezu, može reći da je političko vođstvo Srbije donelo stratešku odluku, javlja Tanjug.

Oni žele da odnose sa Kosovom normalizuju i u toj odluci i postavljanju smernica želimo ih podržati – rekao je Vestervle u debati o produžetku mandata Bundesvera na Kosovu.

On je naglasio da je bilo i jeste ispravno to što je početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom povezan sa pitanjem normalizacije srpsko-kosovskih odnosa.

Naša poruka je jasna – teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana se ne sme dovoditi u pitanje – dodao je Vestervele.

Govoreći o postizanju sporazuma Beograda i Prištine, ministar je ocenio da je normalizacija odnosa pretpostavka da ono što je pre decenije i po bilo rat i nesreća u regionu i Evropi kroz stabilnost može biti prevladano.

Vestervele je rekao da je sporazum prvi, a njegova primena drugi korak i dodao da se sada radi o konkretnim, vidljivim i dokazivim koracima sprovođenja.

Plan je ambiciozan, ali je stvorio pozitivnu dinamiku i obe strane pokazuju političku volju za normalizacijom – rekao je Vestervele, ukazujući da se volja pokazuje i u primeni dogovorenih obaveza.

Takav razvoj normalizacije zaslužio je, prema Vesterveleu, da bude pozdravljen, što su poslanici Bundestaga i kratkim aplauzom odobrili.

Govoreći o angažmanu Kfora i Bundesvera, on je ukazao da je to odlučujuće doprinelo donošenju političkih rešanja i dodao da će dugoročne perspektive biti mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu kroz odgovarajući politički razvoj.

Vestervele je ocenio da je u međuvremenu situacija na Kosovu mirna i stabilna, dodajući da je Kfor na severu Kosova morao biti aktivniji i da su incidenti još mogući.

On je rekao da je poznato da se tamo jednim delom radi o organizovanom kriminalu i formi radikalizma i upozorio na potrebu dalje budnosti.

Šef nemačke diplomatije je istakao da je, osim sporazuma, ohrabrujuća i izgradnja kosovske policije i sigurnosnih snaga.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr