Nemačka Srbiji ne veruje zbog Tadića i Miloševićevaca

A Merkelovu pritiskaju i predstojeći parlamentarni izbori

27.6.2013.
22:29
VOYO logo

Evropski nedeljnik "Glas Evrope" piše u redakcijskom osvrtu da je, "zbog dubokog nepoverenja prema Srbiji u stranci CDU kancelarke Angele Merkel i surevnjivosti prema ulasku novih zemalja u EU, Nemačka zauzela tvrd stav" prema pokretanju pregovora Evropske unije sa Srbijom o članstvu.

Kako prenosi Beta, ovaj nedeljnik tvrdi da je "duboko nepoverenje prema Srbiji" izazvano "neispunjenim obećanjima bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića", kao i da je "nemački stav razumljiv jer su sad na vlasti političke snage koje su činile okosnicu režima Slobodana Miloševića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali "Glas Evrope" u najnovijem broju naglašava da je "ova diplomatska razmirica zasenila jednostavnu istinu, a to je da je Srbija ispunila sve uslove u poslednjim godinama i zato zaslužuje datum za pregovore o članstvu, makar taj datum bio i uslovan".

Oktobar, decembar ili januar - nije važno

U osvrtu se navodi da je "preko dvadeset članica EU bilo za to da se datum utvrdi već u oktobru, kako bi Srbija bila nagrađena za pragmatizam kad je u pitanju Kosovo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nemačka je, pak, zauzela tvrd stav, tražeći da se čeka do kraja godine da bi se videlo da li je Srbija ozbiljna u obećanju da će se povući s Kosova - a, dodaje Juropijen vojs, "bilo da datum bude oktobar, decembar ili januar nije važno - mada ima neke simbolične težine ako je to ove ili iduće godine".

Evropski nedeljnik ovakav stav vladajuće koalicije u Berlinu povezuje s predstojećim nemačkim parlamentarnim izborima u septembru, pa i izborima za Evropski parlament u maju iduće godine, i ukazuje da više glasova za Bundestag neće moći da se dobije ako proširivanje EU usledi i posle ulaska Hrvatske u članstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Pixsell

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo