Ambasador Nemačke: Ne tražimo da Beograd sada prizna Kosovo

"Mi ne tražimo da Srbija danas prizna Kosovo, a da li će to nekada biti traženo, sada se ne može reći"

21.10.2013.
19:04
VOYO logo

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm gostovao je na debati "Srbija u Evropi - Evropa u Srbiji" koji je na Beogradskom sajmu knjiga organizovao nemački Radio Dojče Vele.

Tom prilikom, on je rekao da je Vlada Srbije započinjanjem dijaloga sa Prištinom, uz posredovanje EU, napravila značajan preokret u politici prema Kosovu i da se "sada ne treba baviti spekulisanjem šta će biti na kraju pregovora o pristupanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prihvatamo da Srbija trenutno nije spremna da prizna Kosovo, ali cenimo napore i uloženi trud u normalizaciju odnosa. To će sasvim sigurno dovesti do otpočinjanja pregovora u januaru", rekao je Vilhelm.

Dodao je da se ne može prognozirati koliko bi pristupni pregovori mogli da traju i naveo da su s Hrvatskom trajali devet godina, ali da bi Srbija "mogla da bude brža".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilhelm je rekao da ponovo raste broj azilanata iz Srbije u Zapadnoj Evropi, ali je mala mogućnost ponovnog uvođenja viza za putovanja državljana Srbije u zemlje "šengenskog prostora" jer je ukidanje viza jedan od najvećih napredaka u odnosima Srbije sa EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo