Mrkić: KiM u regionu samo uz fusnotu

KiM može da učestvuje samo u regionalnim organizacijama i to uz obaveznu fusnotu u dokumentima s tih sastanaka da se ne prejudicira status, kaže ministar Mrkić

25.4.2013.
3:52
VOYO logo

Ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da Kosovo, i nakon sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Briselu, neće moći da se učlani u međunarodne organizacije poput OEBS-a i Saveta Evrope, već samo u regionalne organizacije.

U izjavi za Večernje novosti, on je objasnio da "Sporazum koji smo postigli s Prištinom nema nikakve veze sa članstvom prištinskih organa u OEBS-u i Savetu Evrope. Znamo odavno da Priština to želi, ali i da je svesna da to ne može da ostvari bez konačnog dogovora o statusu naše južne pokrajine", rekao je Mrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da za ulazak u Savet Evrope postoje dva preduslova - da je kandidat članica UN i da njegov prijem podrži dve trećine država koje su u toj organizaciji.

- Članstvo Kosova u OEBS-u takođe je na dugačkom štapu jer članice, uključujući Srbiju, ali i Rusiju, imaju prvo veta na prijem novih članova, a članovi mogu postati samo države, a ne i teritorije -, rekao je Mrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo